Cum să fotografiezi păsările de aproape: te deghizezi în lebădă

0

Henryk Janowski este un fotograf pasionat de natură şi viaţa sălbatică, care şi-a dorit mereu să surprindă cât mai de aproape păsările. Problema cu păsările, însă, este că este foarte greu să te apropii de ele, în aşa fel încât să nu le distragi atenţia, să nu le sperii şi să nu le conturbi activitatea; plus că, pe lângă atenţia necesară furişatului, este nevoie să ai grijă şi de aparatura scumpă fără de care nu ai putea obţine o fotografie bună.

 

 

Sătul de aceste probleme, Henryk a găsit o soluţie ingenioasă care să îi permită să fotografieze păsările de la mică distanţă, obţinând imagini spectaculoase, dar, în acelaşi timp, să nu deranjeze micile sau marile zburătoare. Astfel, el se costumează în lebădă şi înoată liniştit de colo – colo, fără să tulbure activitatea păsărilor din zonele unde se duce pentru a face fotografii. „Lebăda plutitoare” (cum şi-a botezat costumul) îi ascunde în întregime trupul şi susţine şi echipamentul fotografic; fotograful îmbracă un costum de scafandru şi stă în apă, ţinând doar capul deasupra, la suprafaţă, dar în interiorul costumului.

 

 

 

„Întotdeauna mi-am dorit să mă pot apropia cât de poate de mult de păsări, mai ales în bălţi, unde sunt atâtea specii, ca să le pot fotografia fără să le deranjez. Însă în apă nu puteam construi adăposturi în care să stau la pândă, mai ales nu pentru perioade lungi de timp. Am folosit tot felul de soluţii tehnice de-a lungul anilor, dar mereu exista pericolul ca echipamentul meu să se scufunde. Aşa mi-a venit ideea, într-un final, să construiesc o structură plutitoare care să semene cu o lebădă, în interiorul căreia să pot petrece câte ore este nevoie, printre păsări, fără să le conturb. Când înot camuflat în acest fel, mă simt una cu natura. Trec pe lângă păsări şi castori fără să simtă că este o prezenţă umană între ei. Spectacolul este unic”, mărturiseşte fotograful însuşi. Pe site-ul său puteţi admira fotografiile încântătoare pe care le realizează.

 

 

 

 

Sursa şi foto: TH, Henryk Janowski


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger