Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a lansat recent un ghid care include ponturi simple de urmat la locul de muncă pentru a avea un comportament prietenos cu mediul. Decisă să reducă impactul asupra mediului, conducerea UNESCO a propus recent angajaţilor din toată lumea un document care să-i ajute să devină mult mai sustenabili.
Ghidul este structurat pe opt secţiuni, de la „înverzirea” muncii la birou, până la stilul de viaţă, şi include multe informaţii de genul „ştiaţi că?” referitoare la consumul zilnic de resurse naturale. Media anuală a emisiilor cu efect de seră rezultate din activitatea întregului corp de angajaţi UNESCO este de 5 tone. Pentru a compensa această poluare este nevoie de 200 de copaci, care pot absorbi, în medie, 20 de kilograme de dioxid de carbon.
Transportul public este de preferat
Cele mai ecologice variante pentru a ajunge la locul de muncă sunt transportul cu trenul, metroul, autobuzul sau bicicleta, în schimb, dacă condusul maşinii este singura opţiune, Unesco încurajează angajaţii să meargă împreună cu familia, prietenii sau colegii. Şi asta pentru că, potrivit calculelor realizatorilor studiului, mersul cu maşina la lucru produce de trei ori mai mult dioxid de carbon decât mersul cu trenul. Astfel, pentru a face naveta timp de o lună între Versailles şi Paris (880 de kilometri), un angajat care merge cu maşina produce 176 kg de dioxid de carbon (pentru absorbţia căruia este nevoie de 8 copaci), cel care merge cu autocarul produce 78 kg de CO2 (3 copaci şi jumătate compensează), iar cel care alege trenul, 3,5 kg de dioxid de carbon (15% din capacitatea de absorbţie a unui copac).
Odată ajunşi la lucru, angajaţii sunt încurajaţi să urce pe scări, în loc să folosească liftul, din moment ce, pe lângă faptul că este mai sănătos, este mult mai sustenabil: cantitatea de dioxid de carbon produsă în timpul folosirii unui lift timp de trei ore şi jumătate este egală cu cea rezultată din utilizarea unui calculator timp de o săptămână (un kilogram). În deplasări, e de preferat trenul avionului (sau zborul la clasa economică) şi hotelurile etichetate „ecologice” sau hostelurile.
Lipsa cravatei salvează energie
În timpul orelor de stat la birou, aparatele de aer condiţionat, de încălzire sau ventilatoarele ar trebui folosite numai când este necesar şi oprite chiar şi în timpul plecării la masă sau la cafea. Mai mult, un sfat de bun simţ precum „îmbracă-te adecvat sezonului” poate avea rezultate de necrezut. Astfel, potrivit studiului, angajaţii din Japonia care au renunţat să poarte cravată în timpul verii au salvat aproximativ 79.000 de tone de dioxid de carbon în numai două luni, echivalentul cantităţii emise de un computer care ar funcţiona nouă ore pe zi, cu excepţia week-endurilor, timp de un mileniu şi jumătate.
Mai mult, utilizarea documentelor în format electronic, a e-mail-ului şi a sistemului de videoconferinţă sunt de preferat imprimantelor, copiatoarelor sau faxului. Dar când acestea din urmă sunt necesare, trebuie achiziţionate echipamente cu consum redus şi trebuie folosită hârtie ecologică, ulterior reciclată, alături de tonere şi cartuşe de cerneală. Tot pentru a fi mai uşor de reciclat, sunt de preferat paharele de hârtie celor de plastic pentru pauzele de cafea. Şi asta pentru că, potrivit studiilor, reciclarea unei tone de hârtie salvează 17 copaci şi 20.000 de litri de apă.
Dotarea birourilor cu ghivece este un alt atuu pentru mediul de lucru, iar udarea plantelor cu apă reziduală produsă de aparatele de aer condiţionat este o soluţie eco. Mai mult, potrivit specialiştilor, cele mai potrivite plante de birou sunt bambusul, azaleele, crizantemele, cactuşii şi plantele agăţătoare, pentru că absorb nu numai dioxidul de carbon, ci şi alţi produşi toxici rezultaţi din folosirea copiatoarelor, faxurilor sau a mobilierului.
Stil de viaţă „verde”
Realizatorii ghidului Unesco dau câtva sfaturi de bun simţ atunci când vine vorba de „înverzirea” stilului de viaţă: ia la cumpărături o pungă textilă; închide lumina în zonele care nu sunt dotate cu detectori de mişcare; reciclează, vinde sau donează obiecte vechi precum îmbrăcăminte sau telefoane mobile, pentru ca astfel vei reduce risipa şi sărăcia şi vei ajuta la crearea de locuri de muncă; foloseşte opţiunea economică atunci când tragi apa la toaletă. Nu în ultimul rând, ajută-i pe prieteni, colegi şi membrii familiei să afle cum pot fi mai prietenoşi cu mediul, în special cei trei „R”: „Redu, refoloseşte şi reciclează!”.
Top 10 Ponturi
Materialul culminează cu un top al celor mai eficiente ponturi, de bun simţ, pentru a proteja mediul:
* Evită să conduci spre locul de muncă – foloseşte mijloacele de transport în comun în schimb.
* Redu călătoriile pentru îndeplinirea misiunilor: foloseşte sistemul de videoconferinţă, telefon şi e-mail, precum şi experţi locali.
* Alege trenurile mai degrabă decât avioanele pentru călătoriile de lucru.
* Dacă călătoria cu avionul este singura opţiune, alege un bilet la clasa economică, rute directe şi ia un bagaj cât mai uşor.
* Foloseşte sistemul de încălzire / aer condiţionat numai atunci când e necesar şi închide ferestrele şi uşile atunci când acesta funcţionează.
* Pune termostatul pe funcţia „automat” în timpul zilei.
* Închide lumina când pleci dintr-o încăpere (birou, sală de şedinţe, toaletă).
* Opreşte monitorul când nu foloseşti calculatorul, chiar şi pentru absenţe scurte.
* Redu, refoloseşte şi recileaza: hârtie, cartuşe de cerneală şi tonere.
* Adu-ţi propria cană pentru cafeaua la pachet şi alte băuturi calde şi ambalează-ţi singur pachetul pentru masa de prânz.
Articol preluat de pe site-ul partener Comunitatedurabila.ro. Comunitatedurabila.ro îşi propune să ofere celor interesaţi un instrument colaborativ de învăţare pentru dezvoltare durabilă şi reuneşte în acest sens experţi şi manageri de proiecte din domenii diverse.
Un comentariu
Pingback: Haine cu aer condiţionat la purtător