Cum să fim fericiți: 10 metode și 50 de acțiuni

2

Dacă vrem să trăim într-o societate mai fericită, trebuie să acționăm ferm bazându-ne pe știință, spun oamenii din spatele proiectului Action for Happiness (Acțiune pentru fericire), care prezintă pe site-ul său 50 de direcții de acțiune – de la meditație, la strategii de creștere a copiilor, locuri de muncă mai fericite sau lobby pentru politici de bunăstare. Proiectul a strâns deja 4.000 de membri din 60 de țări. Ne băgăm și noi?

Dacă e să ne uităm la statistici, oamenii nu sunt mai fericiți acum decât au fost acum 60 de ani – cel puțin cetățenii americani și britanici, deși nici românii nu par să fie inundați de valuri de optimism și bucurie. Motivul: oamenii sunt din ce în ce mai dezamăgiți de veniturile lor, de slujbele pe care le au (în unele țări), de perspectivele unei creșteri economice și de mariajele în care s-au băgat și și-au pierdut încrederea în semeni în ultimii 50 de ani. Omenirea stă mai rău la capitolul sănătate mintală decât în anii ’60, tinerii (britanici, americani, australieni) având de două ori mai multe probleme emoționale și comportamentale decât în perioada hippie.

Vestea bună e că s-ar putea să primim un boost de fericire din partea științei, care a progresat direct proporțional cu pierderea optimismului. În ultimele decenii, științele sociale, psihologia și neurologia ne-au învațat să ne gestionăm mai bine sinele și structurile sociale în care ne învârtim pentru a ne spori nivelul de fericire. Desigur că uneori există un conflict între a-i face pe alții fericiți și a ne vedea de fericirea noastră, însă există dovezi științifice cum că oamenii care se interesează mai mult de binele celorlalți sunt mai fericiți decât persoanele mai egoiste. În acest context a apărut proiectul Action for Happiness, care își propune să ne sporească nivelul de fericire și ne oferă și ustensile:

10 metode de a fi mai fericiți

1. Faceți lucruri pentru alții

2. Conectați-vă cu oamenii

3. Aveți grijă de corpul vostru

4. Observați lumea din jurul vostru

5. Învățați în permanență lucruri noi

6. Fixați-vă tot timpul noi obiective

7. Găsiți modalități de a ieși tot timpul la liman

8. Adoptați întotdeauna o abordare pozitivă

9. Simțiți-vă bine în pielea voastră

10. Fiți parte din ceva mai mare

Pagina web a proiectului prezintă și 50 de acțiuni care ne pot face mai fericiți, care au reunit până în momentul de față peste 4.000 de membri din 60 de țări, printre care și oameni de știință.

Sursa: Newscientist

Foto: Reuters

Citiți și:

Călătorul extrem: “Tot ceea ce fac e o pledoarie pentru viaţă și natură, pentru frumos şi bunătate”

Tinerii căsătoriţi, fără copii sunt cei mai fericiţi

Un zâmbet fals face mai mult rău decât bine

Criza vârstei mijlocii este un mit

Există și pensionari optimiști

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: TOTB.ro - Cum să ne ferim de furtul de identitate online (Un caz) » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger