Cum să faci o cafea bună în spaţiu

0

Pentru călătorii în spaţiu, hrana şi băutura sunt lucruri care vin cu o serie de compromisuri: totul trebuie să fie cât mai uşor de transportat şi să aibă o perioadă de valabilitate cât mai mare, căci astronauţii, spre exemplu, stau cu lunile pe Staţia Spaţială Internaţională. Iar unul din deliciile vieţii de pe Pământ care ridică probleme în spaţiu este cafeaua.

Fiecărei persoane băutoare de cafea îi place această licoare într-un anume fel. Dacă astronauţii ar prefera toţi cafeaua simplă, tare, atunci problemele s-ar diminua, dar când începi să vrei zahăr ori lapte, lucrurile se complică. Tot ce se duce în spaţiu este semipreparat şi îngheţat, astfel că astronauţii nu prea pot alege cât zahăr sau lapte să conţină cafeaua lor. Întotdeauna, la întoarcerea din misiuni, se pare că acest lucru a fost o problemă de care s-au plâns toţi astronauţii.

Din fericire pentru ei şi alţi călători în spaţiu, problema are, acum, soluţie. Un grup de studenţi de la Universitatea Rice a rezolvat situaţia, inventând modalitatea de preparare a cafelei bune în spaţiu cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D. Sistemul este explicat în materialul video de mai jos. În principal, diferenţa majoră constă în faptul că, cu ajutorul acestui sistem, astronauţii au posibilitatea de a amesteca ingredientele cafelei după pofta inimii lor, fără a depăşi restricţiile după care trebuie să se ghideze când sunt în spaţiu. Singurul „inconvenient” este că, astfel, durează cu câteva minute mai mult ca să fie gata cafeaua.

Sursa şi foto: Geek


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger