Cum să faci compostul perfect

4

Pentru a construi o grămadă de compost bun trebuie să știți pentru început cum să alegeți locul unde se amplasează grămada de compost. Locația ideală este un loc umbrit, ușor accesibil și cu un drenaj bun, pentru că materialul din cutie trebuie să rămână cald, umed și oxigenat.

Este preferabil să plasați cutia de compost direct pe sol și nu pe ciment, pentru a facilita accesul organismelor responsabile cu descompunerea materiei organice. Un loc adecvat ar fi un colț al grădinii sau livezii sau sub un copac.

Materiale necesare:

Loc potrivit în grădină sau livadă
Cutie de compost
Furcă sau unealtă pentru amestecare
Apă
Resturi de bucătărie
Deșeuri vegetale din grădină

Etape de obținere a compostului:

1. Alegeți un loc umbros unde să plasați containerul pentru compost.

2. Realizați containerul pentru compostare. Cutiile de compost permit aerului să treacă prin grămadă, dar asigură controlul temperaturii și umidității, evitând dispersarea deșeurilor și pătrunderea rozătoarelor și insectelor. Cutia poate fi realizată din plasă sau scânduri, poate fi cilindrică sau paralelipipedică.

3. Adăugați “baza” – 13-14 cm de materiale organice (paie, coceni, crengi, frunze uscate). Se stropește cu apă sau cu o soluție de urină și must de bălegar.

4. Pentru a obține un compost de calitate într-un timp relativ scurt se recomandă construirea grămezii din mai multe straturi alternative de materiale organice și minerale.

5. Repetați aceste straturi udându-le pe fiecare în parte, până când grămada ajunge la 1-2 cm și umple cutia de compostare. O grămadă prea mică nu se va încălzi bine, iar o grămadă prea mare poate fi dificil de gestionat.

6. Acoperiți grămada cu prelata pentru a ține departe ploaia și a conserva umezeala. În cazul în care grămada devine prea udă sau prea uscată nu s eva încălzi.

7. După câteva ore de la acoperirea grămezii încep procesele de fermentare, care se manifestă prin creșterea accelerată a temperaturii până la 60-70 de grade Celsius.

8. Grămada trebuie “răscolită” de 2-3 ori la intervale de 1-2 săptămâno. De fiecare dată, grămada se răstoarnă pe un strat de 15-25 cm de material grosiere umezite bine cu apă sau cu urină și must de bălegar. În procesul de întoarcere, straturile de materiale organice se amestecă având grijă ca materialele nedescompuse să se așeze în mijlocul grămezii de compost.

9. Procesul de compostare se consider încheiat când temperature se stabilizează, semn că fermentația a luat sfârșit.

Materiale ce pot fi puse în cutia de compost:

Oase
Cărbune
Tăieturi de iarbă tratată chimic
Cenușă de cărbune
Materie contaminată
Produse lactate
Prosoape, scutece
Plante bolnave sau infectate de insecte
Grăsimi
Alimente grase, uleioase
Resturi e pește
Sticlă
Untură
Nămol
Carne
Metal
Deșeuri de la animalele de casă
Plastic biodegradabil
Produse sanitare
Coji de nucă

Foto: Flickr / Clarity J


4 comentarii

  1. Omule, iartă-mă, dar o faci de oaie! Ca să nu zic că ai făcut-o deja!

    1. Cum adică, crezi ori îţi imaginezi dumneata că vei putea opri accesul insectelor la grămada de compost !!!? Păi ele sunt mititele, omule, se strecoară oricum şi apoi au şi ele rolul lor în prelucrarea şi procesarea materiei organice brute puse la compostat. Vrei cumva să faci o ladă etanşă, ca să-ţi izolezi preţiosul compost de imixtiunea naturii? Păi nu natura face treaba? E destul dacă poţi ţine departe şobolanii şi câinii.
    2. Spui “repetaţi aceste straturi” – fără să defineşti în ce constau straturile respective, cu excepţia primului! – până când “când grămada ajunge la 1-2 cm”. Vrei să spui metri.
    3. Cum ţi-ai luat permisiunea să-ţi derutezi semenii neştiutori recomandând să fie puse la compostat tocmai materialele interzise: sticlă, metal, prosoape, scutece, resturi vegetale tratate chimic, materiale plastice etc ? Cineva va crede că ori îţi baţi joc, ori eşti cu pluta pe Dunăre… Sigur, sigur, ai uitat să pui un “nu” potrivit la locul potrivit.

    Hai, nu te descuraja, dar fii mai atent cum faci când scrii, vezi şi tu cât contează să faci bine ceea ce faci, că altminteri iese altceva. Un compost toxic, dăunător.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger