Cum să facem bunătăți naturiste cu dovlecei

0

Sunt de sezon, foarte hrănitori, sățioși, numai buni pentru o masă de vară care să nu ne cadă greu la stomac; dar, spre deosebire de clasicele rețete cunoscute (dovlecel pane, chifteluțe etc.), există și rețete naturiste cu acest minunat ingredient – și nu sunt greu de făcut. Merită să le încercați măcar pentru gustul diferit!

 

Supă rece cu roșii și dovlecei

Un prânz excelent, sățios, după care veți avea poftă de dat cu bicicleta, plimbări în parc sau natură ori exerciții fizice de interior, în doi :). Aveți nevoie de un mixer sau un blender și de roșii, ardei, dovlecel, bineînțeles, usturoi, sare, piper, lămâie, puțină smântână și ulei de măsline. Ca și cantități, pentru o porție serioasă mergeți pe două roșii, jumătate de dovlecel, dacă e mare, dacă nu, unul întreg, o jumătate de ardei verde crud, doi – trei căței de usturoi, două linguri de smântână, o linguriță de ulei de măsline, una de suc de lămâie, iar sare și piper, după gust (încercați sare de mare neiodată). Totul se dă prin mixer până când devine o pastă lichidă, dar cu consistența unei supe-creme. Se servește rece, eventual garnisită cu bucăți de ardei colorate.

Salată de dovlecei

Pentru acest fel de mâncare avem nevoie de 250 de grame de dovlecel ras (mare), zece sâmburi de nucă tocați sau mărunțiți, o  linguriță de semințe de floarea-soarelui, o jumătate de ceapă, bine tocată. Pentru sos avem nevoie de un cățel de usturoi pisat, o linguriță de lămâie, una de ulei de măsline, puțin piper, puțină sare de mare și puțin chimen, după gust. Sosul se face cu mâna sau la mixer, iar salata – prin amestecul ingredientelor. Se servește imediat ce este gata, nu se lasă la rece.

Salată de dovlecei cu portocale

Ingrediente: 200 de grame de dovlecel ras (mare), o portocală tăiată în bucățele mici (și decojită), 20 de sâmburi de nucă sau migdale tocați – se amestecă toate, apoi facem sosul. Pentru sos e nevoie de: două linguri de ulei de măsline, două de zeamă de lămâie, puțină sare de mare și un vârf de zahăr brun. Amestecați totul și serviți de îndată 🙂

Mâncare de dovlecei cu sfeclă

Ingrediente: 200 de grame de dovlecel ras (mare), 100 de grame de sfeclă rasă fin, 100 de grame de mere rase (mare), 50 de grame de nuci tocate sau mărunțite și cam patru linguri de smântână acrișoară. Amestecați totul și poftă bună!

Salată de dovlecei cu fructe

Ingrediente: un dovlecel mic, două piersici, două caise sau prune, două mere, o jumătate de babană, iar pentru sos – patru lingurițe de brânză dulce de vacă, o linguriță de zeamă de lămâie, trei lingurițe de ulei de măsline și trei de smântână, plus două lingurițe de semințe crude de floarea-soarelui. Fructele și dovlecelul se taie după gust în bucăți, sosul se face la mână sau mixer, se amestecă bine, se condimentează cu miere sau alte arome, după gust și se mai pot pune și câțiva germeni de grâu. Este foarte gustoasă 🙂

 

Atenție: pentru cei neobișnuiți cu gustul alimentelor crude, negătite, unele combinații sau gusturi pot părea ciudate. Încercați întâi combinații mai simple, apoi treceți la cele cu rețete mai complexe. Stomacul are nevoie de timp să se obișnuiască cu gusturi noi, dar, odată învățat, veți vedea că hrana naturistă vi se va părea mult mai proaspătă, mai răcoritoare, mai gustoasă și chiar mai sățioasă.

 

(Sursa rețetelor: Hrana vie, Ernst Gunter)


Leave A Reply