Cum să economisim bani

1

 Pentru mulți oameni, să economisească bani nu e doar dificil, e o idee cu totul străină. Un studiu recent a aflat că 58% din americani nu au un plan formal de pensionare. Românii sînt și mai puțin strîngători, cînd au bani își fac toate poftele, fără grijă pentru viitor. De ce e atît de greu să economisim.

 

 

Dan Ariely, profesor de psihologie și economie behavioristă la Duke University, cercetător al deciziilor economice iraționale, spune că mulți dintre noi avem dificultăți cînd trebuie să economisim pentru că mințile noastre și mediile în care trăim nu sînt făcute de la natură să se gîndească la bani pe termen lung.

De fapt, mințile noastre nu sînt prea adaptate la conceptul de bani. Pentru a economisi trebuie să ne schimbam mediul în așa fel încît punerea banilor la ciorapi să se întîmple automat, fără să ne gîndim prea mult. Aflați din interviul de mai jos care e abordarea cea mai bună în această privință:

 

Watch American Voices: Dan Ariely on PBS. See more from Need To Know.


Un comentariu

  1. din cate am inteles eu la americani trebuie fiecare sa mearga la o companie privata pentru a-si depune bani pentru pensie, nu este ca la noi sa se taxeze salariul automat. Din punctul meu de vedere sistemul nostru(neprivat, salariul se taxeaza automat iar tu primesti pensie mai tarziu fara a fi nevoit sa mergi sa depui bani la o banca) este mai bun, doar ca tara e mai saraca si asta este punctul mai rau…daca nu am inteles bine corectati-ma

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger