Un grup de suedezi s-a gândit să transpună la modul propriu numele unei băuturi energizante asiatice (Pocari Sweat) şi a construit un dispozitiv care colectează transpiraţia din haine (din echipamentul de sport sau orice alte haine în care cineva a transpirat) şi o transformă în apă potabilă.
Stefan Ronge, director creativ în cadrul Deportivo, o agenţie de publicitate care a lucrat la proiect alături de UNICEF, a explicat că ideea acestui demers este de a sublinia cât de greu se găseşte apa în anumite regiuni ale globului şi cât de important este accesul la apă pentru oameni. Ţări precum Suedia au suficientă apă potabilă pe cap de locuitor, precum şi infrastructura necesară livrării ei populaţiei. Însă nu acelaşi lucru este valabil pentru regiuni din Africa, spre exemplu. UNICEF şi Deportivo vor prezenta dispozitivul care transformă sudoarea în apă potabilă în cursul acestei săptămâni, în cadrul Gotha Cup, un campionat de fotbal pentru tineret. Jucătorii din campionat îşi vor da hainele îmbibate de sudoare şi vor primi, în schimb, un pahar cu apă.
Dispozitivul se numeşte (cum altfel?) „The Sweat Machine” şi a fost construit de inginerul Andreas Hammar; cea mai importantă parte a sa este filtrul, care a fost dezvoltat de către Royal Institute of Technology din Stockholm. Transpiraţia este 99% apă, astfel că, pentru a obţine apa potabilă din sudoare, hainele sunt plasate într-un compartiment al dispozitivului – un sistem de uscare, de fapt, care le învârte până stoarce din ele transpiraţia. Aceasta este încălzită, expusă razelor UV şi trecută prin filtrele de înaltă tehnologie, pentru a fi eliminate din ea sarea şi bacteriile. Apoi, apa trece printr-un alt filtru, de cafea, pentru ca fibrele din haine să fie şi ele eliminate. Rezultatul: apă distilată.
Deşi este nevoie de multe haine transpirate pentru un pahar cu apă, începutul de drum este promiţător. Mai mult, echipa creatoare a gândit şi o bicicletă de exerciţiu pe care se poate pedala în voie, pentru obţinerea transpiraţiei care să fie reciclată. Sute de oameni au încercat, deja, dispozitivul, aflat deocamdată în teste. Creatorii dispozitivului spun că, spre exemplu, pentru astronauţii aflaţi în spaţiu, acesta este ideal, dat fiind că nu găseşti apă de băut la tot pasul printre stele şi praf cosmic. Una peste alta, se pare că apa astfel reciclată are chiar un gust bun.
Sursa şi foto: Discovery News