Printre hituri ale Rihannei sau ritmuri de Linkin Park, canalul indonezian de radio Kalaweit difuzează mesaje despre soarta animalelor sălbatice vânate sau ținute în captivitate ori anunță public numele celor care țin primate în captivitate. Așa s-a gândit Aurelien Brule, fondatorul acestui radio care emite din 2003, să contribuie la salvarea speciilor amenințate de ignoranța și lăcomia oamenilor.
”Dumnezeu n-a creat animalele sălbatice ca să ne servească nouă drept decorațiuni de grădină,” spune unul dintre jingle-urile celebrului post de radio, unul dintre cele mai ascultate în rândul tinerilor indonezieni. Pasionat de natură încă din copilărie, Brule s-a gândit că înființarea unui canal care vorbește exclusiv despre drepturile animalelor n-ar atrage niciun ascultător, astfel încât a decis să combine muzica de ultimă oră cu mesajele ecologiste. Astfel, responsabilitatea față de mediu și față de soarta primatelor, aflate constant sub amenințare, a devenit un lucru cool printre tinerii indonezieni, care își fac educația pentru mediu printre cele mai noi hituri locale sau occidentale. ”Ideea a fost să folosim divertismentul pentru a le atrage atenția oamenilor,” spune Brule, care de câțiva ani și-a luat numele de ”Chanee”, cuvânt care în limba thai înseamnă ”gibon”.
Misiunea celor de la radio nu se rezumă la mesaj, trecând și la acțiune: toate primatele care slavate din captivitate sunt apoi duse la un adăpost, unde Chanee și colegii săi le îngrijesc și încearcă să le găsească parteneri. Dacă ar fi trimiși înapoi în sălăbăticie, gibonii ar fi uciși de primatele care își apără teritoriile, iar spații naturale pentru gibonii single nu prea mai există, de vină fiind despăduririle masive. Suprafețe uriașe din junglele indoneziene au fost despădurite pentru a face loc plantațiilor de palmieri, din care se obține uleiul – motiv pentru care, după Statele Unite și China, Indonezia emite cele mai multe gaze de seră din lume. De asemenea, prin transmiterea live a numelor celor care dețin primate în captivitate, indiferent dacă sunt oameni de rând sau politicieni de vârf, au ajuns la rezultate palpabile: la câteva luni de la anunț, cele mai multe animale sunt eliberate.
Adăpostul realizatorilor de radio are acum în custodie peste 130 de giboni, mai multe păsări și crocodili. Peste 60% dintre animalele care trăiesc aici au fost eliberate sau găsite datorită emisiunilor de la radio Kalaweit. Desigur, au existat probleme cu cei pentru care acțiunile lor au devenit incomode și care au vrut să le confiște echipamentele de transmisie, însă din fericire acest lucru nu s-a întâmplat, iar popularitatea radioului a crescut.
Sursa: PhysOrg