Cum să călătoriți pe tot globul fără bani

1

CouchSurfing-ul, ce invenţie minunată! O comunitate uriaşă de oameni (2,5 milioane) din întreaga lume care sunt dispuşi să-ţi ofere un acoperiş deasupra capului pentru câteva zile şi o canapea, un pat, un colţ de podea pe care să dormi. Plus, cel mai important poate, posibilitatea de a interacţiona cu ei, de a sta la aceeaşi masă şi de a studia îndeaproape cultura lor.

de Elena Panait (Viajoa)

Eu am descoperit această comunitate când am călătorit întâia oară în viaţa mea, în Barcelona. Prima dată când am auzit despre aşa ceva am zis că trebuie să ai ceva curaj să faci asta neştiind exact despre ce este vorba. Dacă eşti informat greşit nu vei putea să apreciezi valoarea unui lucru. Eu nu eram foarte bine informată, dar cum am ajuns în Bucureşti, mi-am făcut profil, m-am logat pe grupul de Bucureşti şi astfel a început aventura în lumea CouchSurfing-ului (CS). A durat ceva până mi-am completat profilul şi, ca totul să fie şi mai frumos, am primit un mesaj de bun venit unde mi se oferea ajutor în cazul în care nu mă descurcăm.

La opţiunea canapelei am pus “Coffe&Drink” şi am început să ies la întâlnirile care erau postate pe forum. A fost greu prima oară deoarece nu ştiam pe nimeni, dar avusesem ceva experienţă din Barcelona, aşa că mi-am luat inima în dinţi şi m-am dus la locul întâlnirii unde am aşteptat membrii ce veneau unul câte unul şi întrebau “Couchsurfing?”, iar după aceea se prezentau. De la prima întâlnire am aflat de la unul, de la altul ce înseamnă acest fenomen şi ce experienţe aveau ei cu CS-ul.

Ca membru, nu eşti obligat să găzduieşti oameni sau să nu credeţi că, odată înscrişi pe acest site, aveţi asigurată o canapea gratis. Poţi opta să ieşi doar la un suc, să găzduieşti, să călătoreşti, să oferi câteva sfaturi despre oraşul în care locuieşti sau să nu faci absolut nimic. Eu am încercat din toate câte un pic. La început ieşeam în oraş la întâlniri şi de aici aflăm despre zboruri low cost, mai era câte un membru care pleca într-un oraş cu maşina şi întreba dacă vrea cineva să vină şi tot aşa. Dacă discuţiile cu anumite persoane erau interesante le adăugăm în lista de prieteni şi, astfel, am lăsat/primit referinţe pozitive care ajută membrii să capete şi mai multă încredere în site.

După numeroase întâlniri – ajungeau şi la câte două-trei pe săptămână – am început să fiu contactată de străinii cărora le plăcea profilul meu şi doreau să vadă capitala prin ochii unei localnice; astfel am început să ies cu ei în oraş, să le arăt câteva puncte turistice, ajutându-mă şi pe mine foarte mult, în acelaşi timp, căci am început să mă documentez mai mult despre istoria Bucureştiului.

Au urmat plimbările în străinătate, unde ceream să fiu găzduită, dar pentru a fi sigură că îmi alegeam o persoană cu care să mă înţeleg şi cu care să mă simt bine, le citeam profilul, în special informaţiile despre canapea unde ei scriu ce oferă şi ce aşteaptă în schimb de la musafiri (reguli de bun simţ) şi, bineînţeles, citeam referinţele de la persoanele pe care le găzduiseră/întâlniseră. Dacă vedeam că cineva are referinţă negativă, mă duceam pe profilul celui care a lăsat referinţă, mă documentam încercând să-mi dau seama de unde a venit neînţelegerea. În mai toate cazurile există o neînţelegere şi dacă îţi place profilul unei persoane foarte mult, o poţi contacta via un mesaj pentru a o întreba mai exact ce s-a întâmplat.

Eu pe unde am fost nu am avut neînţelegeri datorită căutării mele selective şi mesajelor personale trimise membrilor. Am întâlnit oameni minunaţi care, pe lângă un loc în casa lor, mi-au oferit amintiri de nepreţuit. M-au primit ca pe un prieten cu care nu se mai văzuseră de ani de zile şi eu, la rândul meu, le-am dus un simbol din România. În plus, le ofeream informaţii despre anumite aspecte din ţara noastră sau locuri care merită vizitate, rămânând că ei să onoreze invitaţia la mine acasă. După ce am fost găzduită, mi-am dorit să fiu şi eu gazda şi iată că am reuşit să ofer câtorva persoane locuinţa mea şi timpul meu. Pe lângă faptul că aveam de a face cu persoane care îmi împărtăşeau experienţele, călătoream şi eu prin intermediul poveştilor lor.

Sunt două condiţii pe care trebuie să le îndeplineşti ca membru: să fii major şi cu multă deschidere spre nou. Pe CS poţi avea şi experienţe nu prea plăcute dacă nu-ţi alegi persoane care să fie pe aceeaşi lungime de undă cu tine. Dar pentru aceasta există referinţele neutre sau negative şi dacă ai o nemulţumire, există aşa-numiţii moderatori/ambasadori care au rolul de a aplana conflictele, verifica vocabularul unor persoane mai slobode de gură şi de a-ţi veni în ajutor atunci când ai nevoie.

Ce mai rămâne de făcut după acest articol? Să încercaţi pe propria piele experiența www.couchsurfing.org şi, astfel, când veţi călători, nu vă veţi simţi niciodată singuri, pentru că, indiferent unde vă veţi afla, veţi avea la îndemână o mare comunitate de prieteni.

Esti couchsurfer? Ai o întâmplare de povestit? Scrie-ne pe [email protected]

Citește mai multe despre călătorii pe Viajoa.

Citiți și:

Jurnal Etiopian: Cum e să ai o farfurie în buză

Jurnal Etiopian: Africa de la Discovery

Jurnal etiopian: La șuetă cu un rege

În spatele ultimei cortine de fier: În căutarea pantalonilor pierduți

Cum să înveţi o limbă străină mai uşor, mai rapid şi…gratis

Cât de sigure sunt zborurile low cost?

Cum să suni ieftin sau chiar gratuit din străinătate

Ponturi pentru zboruri ieftine spre destinaţii exotice

Tags:



Un comentariu

  1. am fost couchsurfing in leiden, olanda. am stat o saptamana la un tip cu care m-am inteles senzational. 🙂

    recomand sit-ul. doar ca atunci cand plecati undeva sau cand acceptati pe cineva sa vina sa stea la voi, uitati-va peste profilul respectivului. am auzit niste povesti mai, nasoale, de la niste patiti. 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger