Cum să aveți o bucătărie curată și sigură

0

Se pare că oamenii care dețin animale de companie au de șase ori mai multe șanse de a se alege cu infecții cauzate de salmonela. De vină ar fi bolurile din care mănâncă și beau necuvântătoarele domestice, în special cel pentru apă, care este adesea aruncată în chiuvetă cu tot cu microbi. Ce soluții ușor de preparat ar trebui să folosiți pentru a curăța poate cea mai murdară încăpere din locuință? Cum ar trebui spălate vasele, cuptorul cu microunde sau chiuveta? Aflați în cele ce urmează.

Pentru a dezinfecta bucătăria, de exemplu, specialiștii în curățenie vă îndeamnă să folosiți o soluție care constă dintr-o lingură de înălbitor domestic turnată în patru căni de apă, pe care să o pulverizați pe bufet și pe dulapurile pe care le mai aveți în bucătărie, apoi lăsați suprafețele să se usuce – ștergerea lor cu prosopul de vase poate duce la o recontaminare. Important e întotdeauna să curățați bucătăria înainte de a o dezinfecta – dacă clorul intră în contact cu mizeria, nu-și mai poate face efectul ca lumea. Important e să țineți minte să nu folosiți mai mult de o lingură de clor – dacă soluția este mai concentrată nu înseamnă că este și mai eficientă.

Mai departe, pentru a curăța cuptorul cu microunde, umpleți un bol cu două cești de apă și cu o lămâie întreagă tăiată felii. Țineți amestecul timp de două minute în cuptorul cu microunde apoi folosiți-l pentru a șterge aparatul electrocasnic. Apa caldă înmoaie stropii întăriți proveniți de la mâncare, iar lămâia ajută la neutralizarea grăsimii și conferă prospețime cuptorului. Dacă spălați vasele de mână, lăsați-le să se usuce la aer pe suport și asta pentru că – din nou – prosoapele de vase pot recontamina vasele proaspăt spălate. Dacă folosiți o mașină de spălat vase, pentru a reduce acumularea de săpun și petele lipicioase rămase de la mâncare, folosiți praf de copt și oțet, urmărind instrucțiunile din filmulețui de mai jos, apoi lasați mașina să meargă o tură fără nici un vas înăuntru.

Curățați constant chiuveta, gura de scurgere și mânerele robinetului cu praf de curățat domestic, mai ales după ce ați spălat sau clătit carne crudă. În ceea ce privește frigiderul, curățați-i mânerul și partea de dedesubt în fiecare zi. Odată la 3-6 luni, scoateți afară toate produsele din el și curățați interiorul cu un sfert de ceașcă de praf de copt dizolvat într-un litru de apă, apoi pulverizați soluție cu înălbitor și lăsați totul să se usuce la aer. Dați la o parte sertarele și curățați și pe sub ele. Înainte de a pune mâncarea la loc, ștergeți borcanele pentru a îndepărta eventualele picături, precum și garnitura de cauciuc care sigilează ușa frigiderului.

În ceea ce privește fundurile de lemn, majoritatea oamenilor de știință cred că acestea sunt cele mai sigure atunci când sunt curățate, dezinfectate și uscate. Studiile au arătat că lemnul împiedică dezvoltarea bacteriilor, însă nu același lucru se poate spune și despre plasctic. În orice caz, dacă aveți fie un fund de lemn, fie unul de plastic, treceți-l prin mașina de spălat vase sau curățați-l cu o soluție slabă cu înălbitor. Totodată, schimbați în fiecare zi prosopul de spălat vase sau și mai des dacă este umed și murdar. Puteți trece și un burete de vase umed prin cuptorul cu microunde timp de două minute, deși timpul poate varia în funcție de puterea aparatului (iar dacă buretele este uscat, poate lua foc).

Sursa: Detroit Free Press

Foto: Flickr/eeekkgirl

Citiți și:

Cum puteți repara un frigider de unii singuri

Cum tratează apa sărată durerea în gât

Robinetele automate sunt mai bogate în microbi decât cele manuale

Poate o periuță de dinți să ne îmbolnăvească?

7 surse de microbi în restaurant, la cumpărături și la medic de care ar trebui să ne ferim

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger