Cum să aveți o baie mai prietenoasă cu mediul. 10 metode

0

Dacă vrei să-ţi schimbi stilul de viaţă pentru a fi mai prietenos cu mediul poţi începe din baie. Iată câteva sfaturi pentru a reduce consumul de apă şi pentr a-ți eficientiza baia.

1. Scapă de obiectele de unică folosinţă! Singurul lucru din baie care ar trebui să fie de unică folosinţă este hârtia igienică. În rest, înlocuieşte prosoapele de hârtie pentru oglindă sau lavetele de unică folosinţă pentru toaletă cu produse reutilizabile. Una dintre cele mai simple metode de “înverzire” a băii este reducerea deşeurilor.

2. Foloseşte hârtie igienică eco! Caută hârtie igienică din surse reciclate pentru a descuraja tăierea inutilă a copacilor. Informează-te asupra producătorilor de produse din hârtie reciclată.

3. Nu mai irosi apa! Ştiai că un duş înseamnă aproximativ 227 de litri de apă? De asemenea, irosim 22 de litri de apă doar lăsând apa să curgă în timp ce ne spălam pe dinţi. Există metode de reducere e risipei – un cap de duş cu jet scăzut şi un rezervor dual-flush pentru toaletă.

4. Foloseşte produse eco de curăţat! Baia este probabil cel mai prost ventilată cameră din casă, deci foarte periculoasă dacă folosim produse toxice de curăţat ce rămân în baie. Cumpără produse bio sau prepară-ţi în casă produsele de curăţat, din oţet şi praf de copt pentru suprafeţe strălucitoare.

5. Foloseşte produse eco de îngrijire! Chimicalele din unele produse de îngrijire sunt foarte dăunătoare pentru sănătate. Înlocuirea lor este necesară pentru protejarea sănătăţii, nu doar pentru înverzirea băii. De exemplu, săpunurile anti-bacteriale, care sunt marketate ca o metodă foarte bună de a evita îmbolnăvirea, au contribuit, de fapt, la crearea unor bacterii rezistente la antibiotice.

6. Cumpără prosoape “verzi”! Ştiai că bumbacul crescut în mod convenţional este cultura cea mai distrugătoare pentru mediu şi mai plină de pesticide? Bumbacul organic, însă, nu conţine îngrăşământ chimic, ceea ce este mai sănătos pentru planetă şi pentru tine.

7. Scapă de perdeaua din plastic de la duş! Plasticul nu are ce căuta în baie. PVC-ul nu poate fi reciclat, iar după aruncare elimină chimicale care ajung în sol. Înlocuieşte perdeaua din PVC cu variante mai eco, chiar cu perdele din cânepă, care este rezistentă la mucegai.

8. Ventilează! Una dintre cele mai mari probleme din baie este mucegaiul. Pune o fereastră în baie pentru a preveni formarea mucagaiului, iar, dacă nu este posibil, instalează un ventilator cu putere mică.

9. Renunţă la apa fierbinte! Aproximativ 10% din factura la energie reprezintă apa caldă pentru duşuri şi risipim zeci de litri de apă aşteptând să se încălzească apa. Obişnuieşte-te cu un duş mai rece sau instalează panouri solare pentru încălzirea apei.

10. Reciclează apa! Apa pe care o aruncăm nu este nici pe departe atât de murdară pentru a fi eliminată complet. Colectează apa care se scurge din cadă şi din chiuvetă pentru a o refolosi în grădină şi la toaletă.

Foto: Flickr / Jeremy Levine

Citiţi şi:

10 metode de economisire a apei

17 moduri de a opri risipa de caldura din case in sezonul rece

Turbina eoliana care poate fi facuta acasa

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger