Cum să ascultați muzică la un butoi de bere de 5 litri

6

După ce a terminat împreună cu prietenii berea din două butoaie de 5 litri (la o petrecere), un clujean s-a gândit să nu arunce recipientele goale, ci să le transforme în decorațiuni de pus pe raft. Le lipsea însă ceva. Un minim de utilitate pentru simțul său practic. Așa că le-a examinat cu atenție și a observat că diametrul fundului celor două butoaie era de 6,5 inch, dimensiune numai bună pentru o boxă. Opt ore mai târziu, clujeanul asculta muzică la două butoaie de bere a câte 25 de wați, demostrându că fiecare dintre noi poate recicla creativ acasă.

Text și fotografii de Botond Sebok

Ingrediente :) (pentru boxe stereo)

– 2 butoaie de bere de 5 litri, goale (gratis după petrecere)

– 2 difuzoare pentru mașină cu diametrul de 6,5 inch, preferabil cu mai multe căi (100 RON)

– 2 conectori RCA mamă pe panou (2 Ron)

– 8 holtșuruburi sau șuruburi pentru tablă, mărimea 3×10 sau 4×10

– 2 șuruburi M3x40 cu piuliță (din adâncul sertarului 🙂 dacă nu, nici atunci nu costă mai mult de 2 RON)

– 2 bucăți de cablu bifilar, 10-15 cm (ex. cordonul unei veioze sau al unui radio vechi)

– 2 bucăți de cârpă sau burete subțire, mărimea 5×5 cm

– spumă anecoică sau vată sintetică

– sfert de tub de silicon universal

Unelte

– ferăstrau pendular cu pânză bonfaier sau polizor unghiular (flex)

– mașină de găurit cu burghie de 2, 3 și 10 mm

– pompă de silicon

– pilă semirotundă

– șurubelniță sau mașină de înșurubat

– clește ascuțit

– cuțit sau cutter

– aparatură de lipit (ledcon sau pistol, cositor, sacâz sau pastă)

– compas, cu deschidere până la 10 cm

– ruletă sau liniar, eventual șubler

Procedura


Cu o șurubelniță se forțează supapa de pe butoaie, interiorul se spală și se usucă bine. Se măsoară diametrul difuzorului unde se așează pe gaură, se măsoară și se marchează centrul la partea de jos a butoaielor.

Deschizând compasul pe jumătatea diametrului, se desenează sau se trasează punând acul în centrul fundului butoiului. La cepul butoiului linia să fie cu 2 cm mai spre centru!

Dacă folosești ferăstrău, să dai o gaură cu burghiul de 10 în interiorul liniei, să introduci pânza în gaură și să tai de-a lungul liniei.

Se îndepărtează cepul, se scoate cilindrul din interior și se îndreaptă suprafața în jurul interiorului găurii.

Se aplanează marginea tăieturii cu pila sau polizorul.

Se încearcă conectorul RCA în locul cepului și se găurește la locul potrivit cu burghiul de 3 (conectorul în sine ar trebui să aibă una sau două găuri de 3 mm). Se procedează la fel și pe butoiul celălalt, apoi se spală și se usucă bine.

Între timp, se pot pregăti difuzoarele: se îndepărtează izolația până la 5 mm de pe ambele capete ale cablurilor, apoi se lipesc pe difuzoare și conectoarele RCA. Polul + al difuzoarelor trebuie să fie în mijlocul RCA-ului, iar polul – pe borna exterioară. Se aplică un strat de silicon pe marginea de contact a difuzoarelor cu butoaiele și se lasă la întărit.

Când butoaiele s-au uscat, se întorc cu porțiunea tăiată în sus, iar pe fund se lipesc tot cu silicon bucățile de cârpă sau burete, care acoperă gaura rămasă după îndepărtarea supapelor (sistem anti-praf :) )

Se căptușește interiorul butoaielor cu burete sau vată, lipind bucățile cu un strop de silicon, la distanțe de 5-6 cm. Gaura de jos și locul conectorului se lasă libere. Se introduc conectoarele, se fixează cu șuruburile M3 și se dă cu silicon, pentru izolare. Acum se verifică lipiturile și dacă difuzoarele funcționează bine.

Se așează difuzoarele în poziția finală și se găurește butoiul în locurile corespondente cu punctele de prindere a difuzoarelor. Să verificați să nu rămână gunoi (eventual vreo șurubelniță :) ) în butoaie și să fixați difuzoarele cu șuruburi.

Opera e gata, cu un amplificator se poate da drumul la decibeli!

Atenție!

Volumul și performanța depind de difuzoare. Pentru mărimea dată, este între 20 și 30 W-rms. Difuzoarele de mașină au de obicei impedanță de 4 Ohm – deci pentru funcționare normala este recomandată folosirea unui amplificator de 20 W/4 Ohm.

Lama taie, pistolul de lipit arde, siliconul otravește etc. – deci să fiți precauți și să respectați regulile privind protecția muncii :)

Citiți și:

Curățenie de primăvară high tech: Cum să îndepărtați praful dintr-un computer care bâzâie

Cum să aveți o bucătărie curată și sigură

Cum să aveți o baie mai prietenoasă cu mediul. 10 metode

Cum să reparați un frigider de unii singuri

Cum să vă faceți o grădină cu plante crescute în apă, nu în pământ

Cum să plantați un copac

Cum tratează apa sărată durerea în gât


Tags:6 comentarii

  1. Putem discuta, nu stiu cand voi avea timp sa le fac, si cum le voi putea trimite. Oh, si butoaiele de Heineken sunt mai mici, va trebui sa caut difuzoare de 13cm. Imi pare bine ca iti place ideea :).

  2. Muntean Mircea on

    Un butoi am ramas..de ceva vreme. Ar mai fi inca 3 sau 4, sa fie surround. De unde esti de loc ? Si cele de 13cm ce putere au..ca nu prea ma pricep la partea asta tehnica.

  3. Difurile de 13 au cam 15-20 de watti (patru bucati ajung pentru o mica petrecere acasa sau o seara de filme chiar si in aer liber), si ar fi bine sa fie pe mai multe cai, ca cele din poze. Eu sunt din Cluj.

    • Muntean Mircea on

      O, perfect. Eu sunt din Tg. Mures Am prieteni in cluj si transportul sau banii nu ar fi o problema. Momentan am un sistem sony 5.1 de 150 de watti cred…cumva as vrea sa le combin, pentru camera mea sunt ok. Oricum, important e sa am boxele, si apoi vad eu. Important e sa fie ok, ca sa nu se dezmembreze in timp de la vibratii.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger