Cum să-ți alegi cadoul potrivit de Crăciun. Sfaturi și idei

1

Crăciunul înseamnă perioada cumpărăturilor, a cadourilor. Cel puțin asta auzim de câțiva ani buni din toate părțile în apropierea sărbătorilor. Niciodată nu se cumpără atât de multe lucruri utile și inutile ca în această perioadă și niciodată nu ne chinuim atât de tare să inventăm ce ar dori oamenii din apropierea noastră. Însă de cele mai multe ori, fericirea nu se află în legătură directă cu mărimea cadourilor, iar acestea din urmă nici nu suplinesc lipsa de atenție din timpul anului. Însă se poate și altfel. TOTB vă dă câteva sfaturi despre cum să dăruim ieftin, eficient și nimerit.

de Magor Csibi

Perioada cadourilor nu este o perioadă ușoară. Nu degeaba se vorbește de câțiva ani de stresul sărbătorilor de iarnă. De multe ori, în loc să ne bucurăm de familie, de cei apropiați și să ne petrecem timpul împreună, ne încăpățânăm să îndeplinim rutina „tradițiilor” de sărbători. Mergem să luăm bradul, căutăm cadouri în magazine aglomerate, cumpărăm îngrediente pentru masa de Crăciun, gătim, decorăm, calculăm bugete și încercăm să gândim. Și probabil că pentru cei mai mulți dintre noi, cea mai grea parte a sărbătorilor este găsirea cadoului potrivit.

Știm cu toții cât de enervant poate fi să te trezești cu câteva zile înainte de Crăciun și să începi cauți, într-un moment de răgaz, cadouri pentru toată lumea. Magazinele sunt aglomerate, rafturile se golesc repede, iar diversitatea aparent incredibil de mare nu există. Cu cât ne aventurăm mai mult printre rafturi, cu atât devenim mai stresați, iar dacă nu știm din start ce vrem să dăruim, ajungem să luăm în disperare de cauză orice, numai să nu ajungem cu mâna goală acasă. Apoi, la descfacerea cadourilor, începem să părem foarte interesați și să explicăm rațiunile profunde care au stat în spatele achiziționării acelui cadou, ca să pară că nimic nu e la întâmplare.

Greutatea în a dărui constă tocmai în faptul că, într-o lume în care mai tot ce ne dorim este la îndemâna noastră, lumea a devenit suprasaturată de cadouri impersonale și se așteaptă la altceva. Putem identifica ușor un cadou oarecare, fără personalitate. Până la urmă, pentru asta sunt făcute toate mall-urile și toate magazinele. La fel de ușor putem lua și un cadou util. Însă s-ar putea ca într-o lume ultraraționalizată oamenii să se bucure mai mult de cadouri originale decât de unele mult prea utilitare. Chiar dacă mama mea are nevoie de un nou tocător de carne, asta nu înseamnă că acel tocător ar însemna pentru ea cadoul ideal de Crăciun.

Majoritatea dintre noi nu se așteaptă neapărat să primească ceva scump, important sau foarte util. Mult mai important este ca un cadou să denote că persoana care dăruiește a făcut un efort să ne cunoaște, să-și dea seama ce ne-ar bucura și a făcut un gest prin care să ne arate că apreciază legătura dintre noi. Tocmai din acest motiv putem vorbi de cadoul potrivit. Pentru că, de Crăciun, poate mai mult ca în oricare perioadă a anului, oamenii își doresc apropiere, afecțiune și apreciere.

Cadoul potrivit poate fi aproape orice, trebuie doar să ieșim din „cutia sărbătorilor”. Deseori,  cadoul de Crăciun nici nu trebuie să aibă o valoare materială. Contează mai mult valoarea personală sau cea sentimentală. Evident că nu avem cum să vă oferim soluțiile perfecte și nici să vă ajutăm la latura personală a cadourilor, însă v-am pregătit câteva sfaturi:

1. Nu există obligația de a-i lua un cadou cuiva. Dacă nu simțiți că vreți să dăruiți cuiva ceva, să nu faceți acest lucru doar pentru că așa trebuie. În acest fel, nu facem altceva decât să rutinizăm și să golim de conținut sărbătorile.

2. Cadoul nu înseamnă neapărat ceva cu valoare materială. Câteodată, un cadou confecționat personal de cel care dăruiește, o idee inedită sau un cuvânt potrivit înseamnă mai mult decât o cutie mare și colorată. Și cu siguranță generăm mult mai puține deșeuri.

3. Nu lua cadoul în grabă. Dacă tot vrei să dăruiești ceva, gândește-te de ce vrei să faci acest gest (dincolo de faptul că așa se face), ce vrei să exprimi prin gestul tău și încearcă să îți dai seama de felul în care poți să-l faci pe celălalt fericit. Dacă ai câteva minute la diszpoiție să faci acest exercițiu, poți scăpa de multe ore petrecute în trafic și în magazine, ca să nu mai vorbim de zâmbete false la deschiderea cadourilor.

4. Gândește-te și la impactul cadoului tău. În mod sigur, orice copil se bucură de o jucărie din plastic, însă în câteva săptămâni, fie din cauza plictiselii, fie din cauză că se strică, aceasta ajunge la groapa de gunoi. Evitați obiectele din plastic, pe cele din materiale sintetice, orice pe bază de baterii de unică folosință sau produse ce nu pot fi reciclate.

5. Când îți alegi cadoul, nu bugetul trebuie să fie prima limitare. Așa ajungem deseori să luăm un cadou mai scump pentru că ni se pare că e de o calitate mai bună. Alegeți întodeauna câteva variante de cadou și abia apoi faceți o cercetare a prețurilor.

6. Pentru a evita tonele de deșeuri generate doar din cauza sărbătorilor, putem opta pentru cadouri non-materiale.

7. Dacă în timpul anului suntem prea preocupați de „supraviețuirea” noastră, sărbătorile reprezintă o perioadă bună de a ne gândi și la alții.

Iată și zece idei de cadouri non-materiale:

1. Donează: indiferent de ce fel de om ești, ce iți place și ce preocupari ai, dacă îțî pemiți să te gândețti și la alții, întodeauna există o cauză bună la care poți să contribui. Dacă ești pasionat de natură, poți adopta un animal de la WWF, dacă te interesează regiunile mai sărace de pe glob și dezvoltarea lor, ai multe organizații la îndemână, dintre care Heifer, Kiva sau Alianța pentru Pădurile Tropicale sunt doar câteva. Și în România poți ajuta numeroase cauze, începând cu sinistrații inundațiilor și încheind cu copiii străzii și asociațiile pentru protecția animalelor.

2. Divese cursuri: nu este un cadou obișnuit în țara noastră, însă cu siguranță mulți oameni s-ar bucura de un astfel de cadou. Indiferent dacă vorbim de cursuri de yoga, arte marțiale, de limbi străine sau de gătit, un cadou de acest gen se cumpără ușor, e de durată, nu dispare odată cu sărbătorile și nu trebuie să treceți prin aglomerație.

3. Artă: compuneți o melodie, scrieși o poezie, poveste sau roman, pictați, dansați sau cântați. Partea personală e garantată, bucuria și amintirile la fel.

4. Bilete: noi, românii, cumpărăm totul în ultimul moment. Dar poți dărui încă de pe acum un bilet la un concert mult râvnit din 2011. Bucuria e gerantată, la fel și economiile.

5. O vacanță: la fel ca în cazul biletului, un astfel de cadou va însemna bucurii mari mai târziu, economii substanțiale și clipe de memorat. Nu uitați însă să alegeți o vacanță cu un impact cât mai redus.

6. Prăjituri făcute de voi:  deși prăjituri de tot felul se găsesc în toate magazinele, nici una nu are gustul celor de acasă. Cu atât mai mult cu cât cei apropiați vă vor vedea pentru prima oară în bucătărie. Efect garantat.

7. Abonamente: de la o sală de fintess, până la masaj, muzee, teatru, operă etc., acest cadou poate fi unul apreciat pe toată durata anului viitor.

Nu am încercat să fim exhaustivi, însă aștepăm de la voi completări aduse articolului. Și până când vă mobilizați, vă dorim cadouri potrivite 🙂

Tags:Un comentariu

  1. Un articol de foarte bun simt, insa mult prea nerealistic pentru 90% din populatia tarii care se zbate sa traiasca de pe o zi pe alta !
    Incercati sa scrieti articole si pt oamenii saraci, care au nevoie de bani de o paine, de intretinere si nu isi permit bilete si abonamente, vacante si opere de arta !

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger