Cum s-o puneţi de-un grătar fără risc de cancer

0

A venit vara, aşa că oamenii vor începe să prăjească carne în faţa blocului sau la iarbă verde. Ce nu ştiu mulţi e că grătarele pot întărâta cancerul. Hot dog-ii şi hamburgerii, alături de alte cărnuri procesate, au fost asociaţi cu un risc sporit de dezvoltare a cancerului colorectal, la fel şi gătitul la foc sau pe bază de propan, care este favorabil şi apariţiei cancerului de stomac. Iată câteva sfaturi pentru un grătar sănătos, oferite de specialişti pentru revista Time.

1. Evitaţi cărnuri procesate precum cârnaţi sau hot dog-i. Procesarea atrage cu sine chimicale precum azotaţii, care pot contribui la dezvoltarea cancerului de colon.

2. Limitaţi cantitatea de carne roşie pe care o consumaţi, din moment ce a fost asociată cu un risc sporit de cancer.

3. Orientaţi-vă spre peşte şi pui fără piele; puteţi trânti pe grătar şi fructele şi legumele preferate – dacă puneţi scorţişoară sau miere pe fructe înainte de a le pune pe grătar, veţi obţine un plus de savoare şi veţi evita uscarea lor.

4. Carnea carbonizată pe grătar produce două tipuri de chimicale ce pot spori riscul dezvoltării cancerului: amine heterociclice, eliberate atunci când carnea este gătită la temperaturi înalte, şi hidrocarburi aromatice policiclice, care se formează în fumul care adie din cărbunii pârjoliţi de picăturile de la carne. Deşi ele oferă savoare cărnii, ele pot spori riscul dezvoltării cancerului de stomac, de colon şi hepatic. O metodă de a evita asta este să coborâm temperatura grătarului, pentru a evita carbonizarea. Dacă folosiţi unul pe cărbune, experţii recomandă să împrăştiaţi un strat subţire de cărbuni sau să ridicaţi grătarul mai sus (folosind cărămizi, de exemplu), pentru a mări distanţa dintre mâncare şi sursa de căldură, şi să ungeţi grătarul cu ulei pentru a împiedica arderea.

5. Încercaţi să gătiţi puţin carnea înainte de a o arunca pe grătar. Încălziţi-o în cuptorul cu microunde sau în cuptor timp de două sau cinci minute înainte de a o perpeli.

6. Folosiţi bucăţi mici de carne pentru a reduce timpul petrecut de aceasta pe grătar.

7. Îndepărtaţi grăsimea pentru a evita picăturile care cauzează erupţii focoase.

8. Întoarceţi frecvent carnea de pe o parte pe alta pentru a reduce numărul de agenţi cancerigeni.

9. Apelaţi la procesul de marinare. Încercaţi să combinaţi suc de lămâie, oţet şi ierburi precum rozmarinul sau tarhonul. 30 de minute de marinare pot reduce cantitatea de amine heterociclice cu 96%.

10. Frecaţi grătarul şi îndepărtaţi bucăţile de carne arsă după fiecare folosire pentru a preveni acumularea de chimicale posibil canceroase.

Sursa: Time

Foto: Flickr/lolow

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger