Trei ore de socializare zilnică cu prietenii şi cu familia sunt suficiente pentru a ridica starea de spirit a persoanelor în vârstă (cele peste 65 de ani) cu 20%, arată o nouă analiză Gallup pe populaţia americană. Tinerii sub 30 de ani, în schimb, au nevoie de cel puţin şase ore de socializare pentru a atinge acelaşi procent.
O viaţă activă social poate diminua riscul dezvoltării Alzheimer-ului şi al altor tipuri de demenţă la persoanele în vârstă, fiind importantă pentru toate categoriile de vârstă. Potrivit unui raport publicat în martie 2011, problemele de sănătate fizică şi mentală a vârstinicilor gay şi a lesbienelor în vârstă s-ar putea datora lipsei de sprijin familial şi social.
Noua cercetare arată că americanii petrec 6,6 ore pe zi socializând cu prietenii şi cu familia. Adulţii tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani îşi ocupă 8,1 ore din zi cu aşa ceva, cifra scăzând o dată cu înaintarea în vârstă – persoanele de şi peste 65 de ani înregistrează 5,7 ore de socializare pe zi.
Deşi petrec mai puţin timp vorbind cu prietenii şi cu rudele decât persoanele mai tinere, vârstnicii spun că se simt cel mai bine atunci când fac asta. 67% dintre persoanele în vârstă care îşi petrec trei ore din zi socializând spun că acele ore le aduc plăcere şi fericire şi le scutesc de stres şi griji pe tot parcursul zilei. De cealaltă parte, doar 33% dintre tinerii sub 30 de ani au raportat acelaşi grad de plăcere pentru acelaşi interval de timp.
Sursa: Livescience
Foto: Flickr/sabertasche2
Puteţi citi şi: