Cum s-au dărâmat clădirile din Centrul Istoric

1

Cum intri în centrul Centrul Vechi, pe strada Blănari ard apartamentele de la ultimele două etaje. În jurul clădirii nr 12 roiesc haotic trei autospeciale cu apă și spumă, patru salvări și-o macara pe care stau cocoțați câțiva pompieri. Trag ca disperații de niște ferestre încinse din spatele clădirii. Încearcă s-ajungă la foc. În scara de bloc, o femeie cu mâinile pârlite și trei vecini intoxicați sunt luați pe sus de alți pompieri și băgați în ambulanțe. Sunt victimele incendiului. Restul locatarilor stau în mijlocul străzii cu gurile căscate și se uită la fumul gros care iese din toate crăpăturile clădirii vechi de aproape două secole.

 

P1110968
Vedere din spatele clădirii nr. 8, str. Blănari

de Radu Ciorniciuc (Casa Jurnalistului)

Perete-n perete cu apartamentul în flăcări, o fată de vreo 12 ani se trezește speriată. Cizmele pompierilor de pe acoperiș transformă tavanul casei într-un difuzor care scuipă cu bubuituri metalice. E Vinerea Patimilor și ai ei sunt plecați prin oraș după cumpărăturile pentru Paște.

Două săptămâni mai târziu, aceeași copilă țipă cu fața mânjită de lacrimi și mâinile sudate de canapea. O avalanșă de praf îmbâcsit și-o furtună de vibrații îi zguduie pereții casei care par că se rup. Cele două clădiri vecine, numărul șase și patru, s-au prăbușit. Cu câteva minute în urmă, un excavator și-o mână de muncitori meștereau o groapă în spatele uneia dintre clădirile dărâmate. N-a apucat să-i vadă nimeni la față, nici tablă cu informații despre șaniter n-aveau pusă pe gard. Fugiseră atunci când clădirile începuseră să pârâie și să se bălăngăne.                                            .

S-au dărâmat două clădiri monument istoric, dintre care una aparţinea primăriei. Cei din casele vecine făcuseră de-a lungul timpului zeci de sesizări că stau sa pice. Autorităţile au venit si au constatat că vecinii au dreptate, dar si-au pasat între ele răspunderea.
Într-o zi, în timp ce excavatorul săpa în fundaţia casei de la nr. 4, clădirea primăriei a început sa pârâie și s-ă prăbuşit.

Când am sunat la Primărie nu mi s-au dat explicaţii si păreau că nici nu le căutau. Toată lumea-i mulţumită, e un teren liber in centrul vechi.

 

P1110906

Fațadele clădirilor cu numerele patru și șase au căzut în stradă. Au lovind lovit destul de serios peretele din exterior al magazinului din dreapta

M-am dus să văd despre ce-i vorba acolo, însă polițiștii erau foarte atenți ca televiziunile să nu se-apropie de dărâmături. Am profitat de asta și-am sărit gardul unei biserici. M-am urcat pe-o coșmelie cu lumânări pentru vii-morți-6/49 și-am plonjat pe mormanul de cărămizi și fiare din clădirea prăbușită. După ce-am cotrobăit prin ruine, am ascultat poveștile oamenilor din zonă despre prăbușirea celor două clădiri. Toți spun căautoritățile nu au făcut nimic să prevină căderea clădirilor care ar fi putut să ucidă oameni.

Magazinul din ruine

Cu puține minute înaintea prăbușirii celor două clădiri de pe strada Blănari unul din proprietarii unui magazin de la parterul clădirii vecine a făcut perimetru în jur și le-a spus oamenilor să-și mute mașinile. Povestește că a auzit o bubuitură dinspre clădirea vecină, iar la două minute a venit un constructor să-l avertizeze. ”Am văzut (n.r. prăbușirea) live! Tu știi cum e? Nor de ăla de avalanșă. Am înghețat prima dată și nu știam pe unde s-o iau. Și-am luat-o la fugă. A făcut VRUUUUM! și-a căzut.

Una din clădirile dărâmate a fost construită în 1884, avea două etaje și era trecută în categoria ”urgență 1” privind riscul seismic. Imobilul se afla și pe lista monumentelor istorice de categoria B. Aici a stat celebra actriță Tora Vasilescu, care a vândut-o prin anii 2000 unui cetățean Adrian George Nuță. El este cel care, în 2009, când clădirea nu mai avea decât fațadă, și-a luat autorizație de la Primărie ca s-o reconstruiască. Cu puțin înainte de luna aprilie 2013 Nuță a angajat o firmă și s-a pus pe treabă. Întâi a curățat mormanele de gunoaie din spatele fațadei, apoi a băgat buldozeru’ să sape fundația.

 

P1120069
Fațadele au căzut în stradă – Restul caselor s-au prăbușit spre groapa săpată de excavator

 

Până acum vreo doi ani, clădirile care s-au dărâmat pe strada Blănari erau squat-uite de oameni ai străzii. ”Tu nu știi ce era aicia inainte. Șerpăraie! Aurolaci! De vineri seara, de când începea weekendul aicia: făceau grătare pe balcon, muzică de aia insuportabilă, se pișau de pe acoperiș pe oameni.”, îmi spune Criprian care, împreună cu frate-su au magazinul lângă care s-au prăbușit clădirile.

 

P1120024-2
Proprietarii magazinului afectat de prăbușire se ceartă cu polițiștii. Vor să să-și recupereze actele și banii din casa de marcat

 

Amândoi au fețele mov de nervi și-și varsă năduful pe cine-apucă. Cu toată nebunia asta, sunt obligați să țină magazinul închis. Plătesc o căruță de bani pe chirie. Însă culmea nefericirii lor e un telefon pe care Ciprian l-a primit de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, la nici o oră de la prăbușire. L-au chemat cu toate actele la control

 

P1120032

 

 

Nu venise nimeni să-i anunțe că-i riscant să stea pe-acolo decât ”în momentul în care-a căzut peretele. Noroc c-a ieșit fata din magazin cu un minut înainte. Cică au dat intenționat cu excavatorul peste piciorul de rezistență ca s-o dea jos. Altfel, n-aveau voie s-o dărâme. Primăria nu-ți dă autorizație când e vorba de clădirile incluse pe lista patrimoniului istoric”.

Vecina din clădirea de-alături

O doamnă pe la vreo 40 de ani sse plimbă agitată pe lângă banda galbenă care împrejmuiește ruinele de pe strada Blănari. ”Trosnea (n.r. clădirea) de ieri! De aseară, de când a plouat. Trosnea casa când bătea vântul”, îi spune unui bărbat care locuiește în zonă. Ea stă la o casă distanță de dărâmături. Din ‘90 încoace, a făcut zeci de sesizărila Primărie și la Administrația Fondului Imobiliar că se dărâmă clădirile vecine. Ultima sesizare a facut-o pe la sfârșitul lunii trecute, când vecinul căruia i s-a dărâmat clădirea s-a hotărât să facă șantier în spatele casei ei.

BUNA
Stânga:
 Solicitare către AFI din data 14.03.2013

Dreapta: Răspunsul Primăriei la o solicitare identică cu cea din stânga trimisă încă din 2005

Acesta este un fragment din articolul publicat pe Casa Jurnalistului. Aici puteți citi articolul integral.


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger