Cum s-a format Calea Lactee – prima simulare realistă

0

 

În ultimii 20 de ani, astrofizicienii au încercat să recreeze, în simulări cât mai apropiate de realitate, formarea galaxiilor spirală, precum Calea Lactee. Cei care au reușit sunt specialiștii de la Universitatea din Zurich, care au prezentat recent prima simulare realistă a formării galaxiei care ne adăpostește.

Alături de cercetătorii din Zurich s-au aflat specialiști de la Universitatea California, precum și ajutorul prețios al unui super-computer de la CSCS – Centrul Național Elvețian al Supercomputerelor. Încercările de simulare de până acum au eșuat fie pentru că spirala virtuală arăta prea multe stele în centrul galaxiei, fie pentru că masa stelară totală era prea mare. Iar regula de bază în realizarea simulărilor este că acestea trebuie să fie conforme realității observate de astronomi în mod direct.

Rezultatele obținute de cercetătorii celor două universități ne duc înapoi în timp pentru a ne arăta întreaga geneză a acestei galaxii spiralate, ale cărei origini sunt datate la mai puțin de un milion de ani distanță de momentul Big Bang, formarea Universului. Pentru a putea realiza simularea, cercetătorii s-au folosit de toate teoriile emise până în prezent, de toate încercările anterioare de simulare, pentru a evita greșelile și de tehnologia modernă, care i-a ajutat să calculeze corect factorii implicați în nașterea galaxiei. Aici a intervenit ajutorul specializat al super-computerului de la CSCS, completat de alte astfel de computere aparținând NASA. Un computer obișnuit ar fi avut nevoie de 570 de ani pentru a face toate calculele necesare simulării.

Sursa și foto: Science Daily (Foto: stânga – simularea galaxiei Calea Lactee (stelele, în albastru, gazul, cu roșu), dreapta – imagine în culori false a galaxiei M74, pentru compararea spiralelor de gaz)

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger