Cum puteţi recicla doze de aluminiu în material pentru acoperişuri

4

Există mai multe forme de a recicla dozele de bere sau de băuturi răcoritoare şi, dacă sunteţi fani ai proiectelor de tip DIY (Do It Yourself), s-ar putea să vă placă ideea de a le transforma în material pentru acoperişuri sau pereţi de protecţie. Învăţăturile vin, via Instructables, de la un tată de familie care stă acasă şi publică diverse instrucţiuni pentru lucruri pe care le putem face singuri, fiecare în gospodăria lui.

 

 

Dozele de aluminiu pot deveni materie primă pentru acoperişuri sau pereţi de protecţie în cazul unor construcţii de mici dimensiuni, cum ar fi o cuşcă sau un depozit, spre exemplu, ori coteţul găinilor, rigole sau chiar un mic atelier ori o magazie pentru unelte etc. Metoda este destul de simplă: capetele dozei sunt tăiate, apoi doza se taie în două, pentru a se obţine o bucată plată, rectangulară. Bucata astfel obţinută se pune într-o matriţă şi se presează.

Autorul instrucţiunilor oferă indicaţii exacte despre cum să construim matriţa în cauză, dar şi despre cum să gândim un acoperiş din acest material obţinut din doze de aluminiu. Uneltele necesare operaţiunii nu sunt greu de găsit: un capsator, fierăstrău circular, foarfece, o daltă şi un ciocan. Pentru că siguranţa trebuie să fie pe primul plan, adăugaţi şi mănuşile de protecţie, care sunt obligatorii, ca să nu vă tăiaţi în bucăţile de aluminiu. Instrucţiunile complete (cu foto şi video) se găsesc aici şi pot fi descărcate sau tipărite. Să aveţi spor la lucru! Şi chiar dacă nu vă apucaţi de lucru, poate găsiţi pe cineva interesat de proiect căruia să îi duceţi dozele de bere, în loc să le aruncaţi.

Mai multe detalii: Instructables

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Căsuţa din paleţi: uşor de construit, ieftină şi utilă

Un adolescent din SUA şi-a construit propriul submarin dintr-o conductă

FOTO Cum să îţi faci singur un Porsche


4 comentarii

 1. Ca unul care a incercat asta cu niste ani in urma (scopul fiind de-a acoperi cusca amicului canin), votez contra.
  E mult mai multa munca decat s-ar putea crede, si-n plus una destul de frustranta. Materialul – tabla dozelor, adica – e unul de foarte buna calitate, inoxidabil etc., dar e atat de subtire incat se rupe foarte, foarte usor inca din faza de “prelucrare” in foaie rectangulara. Nu-mi mai amintesc exact, dar cred ca “am stricat” intre o treime si jumatate din dozele prelucrate.
  In plus, n-are rost nici dpdv protectie mediu. Pe de o parte, tot produci oarece deseuri (capacul si fundul dozei), iar pe de alta parte aceste doze oricum se recicleaza in proportie foarte mare. Si pierzi si-o gramada de timp pe care l-ai putea folosi intr-un mod mult mai intelept.

 2. Tin sa te contrazic. Un cutter solid si o foarfeca produc un dreptunghi perfect, fara muchii care sa zgarie. Operatiunea e relativ simpla si nu vad de ce ar rezulta deseuri. Capacul si fundul cutiei se pot pune la cosurile pentru aluminiu. vor fi topite la fel ca orice doza. Deci zero deseuri. Matrita mi se pare aiurea, dreptunghiurile rezultate se pot aplica direct pe un plaj/placa MDF cu un capsator de tapiterie, sub forma de solzi. Legat de timp, e chiar folosit util si placut, asta daca iti doresti un astfel de proiect.

 3. Da??? Ai si incercat, sau e doar teorie?
  Oricum, n-are importanta. Fapt e ca mie nu prea mi-a reusit; cand bagam foarfeca-n ele unele se rupeau, mai ales la a doua operatiune; taietura iesea cam suie, altele se “sifonau” etc. Enervant. Probabil esti mult mai indemanatic decat mine, felicitari.
  Cand ziceam de deseuri, ma refeream la deseuri dpdv al acestui scop. Altfel, de vreme ce oricum se colecteaza/recicleaza capacele si fundurile, am ajuns la concluzia ca mai bine le arunc cu totul.
  O foaie de tabla costa 15-20 de lei, e incomparabil mai rezistenta, se monteaza de 20 de ori mai repede si ma scuteste de depozitarea/spalarea/taierea/montajul a 100 de doze. Mi se pare un gen de chinezarie – sa fac o treaba doar de dragul de-a arata ca se poate face.
  Prefer sa-mi petrec timpul altfel, bunaoara gradinarind – dar, sigur, e o preferinta personala.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger