Cum putem economisi 1,8 lei la litrul de combustibil. 10 sfaturi simple

19

Benzina devine din ce în ce mai scumpă, iar noile prețuri nu numai că ne îngrijorează, dar ne și îngreunează bugetele zilnice. Însă la fel ca în multe alte domenii din viață, o planificare mai bună ne-ar ajuta să fim mai eficienți și să economisim bani. Folosind următoarele 10 sfaturi simple, am putea economisi 20% din costurile carburanților.

1. Verifică-ți filtrul de aer: o mașină din patru are nevoie de un filtru de aer nou. Un filtru nou vă poate ajuta să fiți cu până la 10% mai eficienți la consum. În acest fel, putem economisi aproape 16 bani per litru.

2. Aliniază-ți roțile: în cazul în care alinierea roților nu este corectă, nu numai că îți distrugi cauciucurile mai repede, dar și consumi mai mult. Prin aceasta metodă este posibil să economisim 16 bani la litrul de combustibil.

3. Verifică motorul: un motor întreținut și verificat periodic poate asigura o eficiență a autoturismului cu până la 4% mai mare. Această metodă ne asigură economii de 7 bani per litru.

4. Verifică presiunea roților: peste un sfert din mașinile de pe străzile noastre rulează cu cauciucuri ușor dezumflate. Dacă faci parte din această categorie, poți pierde 2,8% din eficiență la consum. Dacă nu, economiești 5 bani.

5. Verifică-ți capacul de la rezervor: pare greu de crezut, dar statisticile arată că 17% din mașini au capacele de la rezervor sparte sau ineficiente. Nu numai că puteți pierde în acest fel benzină, dar puteți să și poluați mai mult decât ați face-o în mod normal. Economisește 0,84 de bani urmând acest sfat.

6. Mergi mai încet: chiar dacă nu avem autostrăzi, tindem să mergem de multe ori extrem de rapid pe șoselele patriei. Pe autostradă, la fiecare reducere a vitezei cu 8km/h câștigăm 7% eficiență la consum. De exemplu, reducând viteza de la 110km/h până la 100km/h, putem economisi 12 bani la un litru de combustibil cumpărat.

7. Condu mai relaxat: urmând acest sfat nu am avea de câștigat numai capitolul nervi consumați inutil, dar dacă nu conducem agresiv și încercăm să menținem un tempo constant, putem economisi 56 de bani per litru. Merită, nu?

8. Nu frâna brusc:  frânele bruște și violente nu numai că distrug sistemul de frânare, dar ne apasă și la buzunare. Dacă abuzezi de frână, poți ajunge la un consum cu 35% mai mare. Fii mai atent și economisește 58 bani la litrul de combustibil.

9. Nu căra multe bagaje la bord: la fiecare 45 de kilograme în plus, eficiența ni se reduce cu 1-2%. Așa că mergi mai ușor și economisește 2,5 de bani la fiecare 45 de kilograme în minus.

10. Nu lăsa motorul să meargă în gol: dacă staționezi mai mult de 30 de secunde, e mai economicos să-ți oprești motorul, pentru că îți rămân în buzunar 0,84 de bani pentru fiecare trei minute în care motorul ar fi mers degeaba.

Sursa: The Daily Green

Citiți și:

Biocombustibilii ar acoperi parţial cererea de combustibili fără să afecteze producţia de hrană

Băuturi energizante pe bază de alcool se reciclează ca etanol

VIDEO. Mașina de 10.000 de dolari care merge cu aer

Un proiectant suedez vrea să genereze energie verde pe autostrăzi

Tags:19 comentarii

 1. daca faci un calcul in afara de punctul 6 si 10 asta ar insemna 319 bani aduca 3 lei si 19 bani asta ar insemna daca respecti aceste lucruri sa reduci consumul la mai mult de jumatate ,putin probabil ,daca vrei sa reduci consumul mergi linistit nu turezi motorul foarte mult si gata

 2. Unele sfaturi sunt foarte bune; dar calculul e exagerat. Cel putin la punctele 10, 9, 6, 5; iar punctul 3 n-ar trebui sa intre in discutia asta.
  Condusul sportiv costa si asta o stiu majoritatea. Condusul constant (asa ca tiristii) e cel mai bun. Timpul petrecut pe drumuri poate fi mai scurt cu 20 min, dar banii dati in plus cu 100 lei.

 3. ce prostie… pai daca opresti motorul siil pornesti din nou, consumul e mai mare…
  va spun eu cum sa conduceti economic: nu turati motorul inutil si nu puneti frine brusc. fiecare accelerare creste consumul, iar frinele sunt urmate de accelerari, asa ca…

  mai bine conduceti egal fara excese. o sa fiti surprinsi de consumul inregistrat.

 4. cum trebuiesc aliniate rotile? una in spatele celeilate in sir indian? sau una langa alta? 😀 cam greu cu tradusul pe la voi

 5. Matematician Bengos on

  16+16+7+5+12+0.84+56+58+2.5+0.84=175 (1 leu 75 bani)
  Dar!
  510 * (510-16)/510 * (510-16)/510 * (510-12)/510 * (510-56)/510 * (510-58)/510 * (510 -3)/510 = 366 (1 leu 44 bani economie).

 6. Daca vreti sa produceti pierderi in bani companiilor petroliere, nu mai pierdeti vremea sa platiti sume mici in monezi.

  Alimentati de sume sub 1 leu si platiti cu cardul. Petrom, OMV, Mol etc, vor inregistra pierderi la respectivele tranzactii pentru ca tranzactiile respective vor fi comisionate de banci mai scump decat sumele platite.

  Daca platiti in monede platiti in mod REAL pretul nesimtirii petrolistilor…si a guvernantilor!!!

  Platiti 1 leu cu cardul si produceti pierderi reale!

 7. Pingback: Metode simple de a ne lupta cu prețurile de la pompe » Think Outside the Box

 8. Pingback: Energia regenerabilă ar putea furniza 99,5% din necesarul de electricitate în 2050 » Think Outside the Box

 9. Pingback: Biocombustibilii. Cum au ajuns ei de la o soluţie pentru un transport curat la o ameninţare pentru siguranţa alimentară » Think Outside the Box

 10. Pingback: 17 moduri de a opri risipa de căldură din case în sezonul rece » Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger