Un cartier de case din Germania se alimentează cu energie solară 100% de peste 20 de ani, un aeroport din Africa de Sud funcționează din energie solară, toată Portugalia s-a alimentat exclusiv din energie regenerabilă timp de patru zile, avionul solar a făcut înconjurul lumii. În acest timp, în România poți aștepta și doi ani pentru racordarea la rețeaua energetică.
Deși în ultimii ani, panourile solare s-au ieftinit semnificativ, iar cei care și-au instalat sisteme de energie solară și-au redus chiar și cu jumătate facturile la energie, autoritățile îngreunează foarte mult trecerea la energie verde. Cele mai bune modele de susținere a energiei solare din Europa sunt ignorate în România, iar birocrația atinge cote alarmante: pentru a beneficia de energie solară poți avea nevoie chiar și de autorizație de la autoritățile sanitare din județ.
Proiectul ThinkGreen al Think Outside the Box în parteneriat cu Asociația SNK a început în martie 2016 cu misiunea de a documenta povestea energiei solare în România, de la primele panouri solare până la beneficii, legislație, programe guvernamentale și bune practici. Conferința ThinkGreen este ocazia cu care putem să ne vedem și față în față și să discutăm despre ce opțiuni avem dacă vrem să facem tranziția de la energie poluatoare și costisitoare la energie verde și o factură redusă.
Invitați
Lucian Popescu / ProWatt, producător casnic de energie, prima persoană fizică din România care s-a racordat la rețeaua electrică.
Marius Ienculescu / Greenitiative, a instalat panouri solare pe sediul asociației, printr-un sistem care îl scutește de racordarea la rețea.
Dan Mărgineanu / inginer, încearcă de un an să obțină de la ANRE acordul de a se racorda la rețeaua electrică cu plată compensatorie.
Mihai Toader-Paști / EfdN, membru al echipei care a participat la competiția internațională Solar Dechatlon, cu proiectul Prispa (casă solară).
Levente Toth / Solar Switch, companie de soluții în instalarea și racordarea sistemelor solare.
De ce avem nevoie de trecerea la energii nepoluante:
- În România, mare parte din poluarea istorică provine din anii ´70. ÎnStrategia naţională pentru gestionarea siturilor contaminate, se consideră că amploarea fenomenului cuprinde 1.393 situri contaminate sau potențial contaminate, care totalizează peste zeci de mii de hectare.
- Un raport publicat în primăvara lui 2013 de Health and Environment Allianceclasa România drept a doua ţară cea mai poluantă din Uniunea Europeană în privinţa centralelor pe cărbuni, ţara noastră fiind depăşită la acea vreme doar de Polonia la capitolul substanţe poluante eliberate în atmosferă de coşurile centralelor. La nivelul UE, acest factor de poluare era responsabil pentru 18.200 de moţi premature anuale, circa 8.500 de cazuri noi de bronşită cronică şi cu costuri de 42,8 miliarde de euro pe an – asociate în mare parte cu afecţiunile respiratorii şi cardiovasculare.
- Chiar dacă s-ar opri acum toate emisiile, efectul schimbărilor climatice este ireversibil. Temperatura medie va crește în toate anotimpurile și regiunile, ne anunță cercetătorii. În cazul temperaturii medii în lunile de vară, această creștere ar putea ajunge până aproape de 6 grade Celsius, în cel mai rău scenariu din punct de vedere al creșterii concentrațiilor gazelor cu efect de seră.
Legislația românească în domeniu este anevoioasă și descurajează persoanele fizice care vor să-și producă propria energie. Proiectele de mari dimensiuni au fost susținute de stat prin schema certificatelor verzi până la indeplinirea țintelor de energie regenerabilă asumate la nivelul UE. În prezent, există un surplus de certificate verzi pe piață, iar valoarea lor este în continuă scădere. Tranziția către energie verde a încetinit, iar beneficiile de mediu, dar și pentru sănătatea oamenilor sunt ignorate de decidenți. În acest context, încercăm să răspundem la întrebarea “Cum putem beneficia de energia solară în casele noastre” împreună cu oameni care au avut curajul să înfrunte reglementările greoaie și chiar absurde în domeniu. Marți, ora 19, la Seneca AntiCafe.
Un proiect în parteneriat cu Asociația SNK și susținut de RFI.