Cum poţi trăi mort

1

Dacă majoritatea oamenilor asociază viaţa cu pulsul şi cu bătăile inimii, doi cercetători de la Texas Heart Institute au găsit o metodă eficientă de a face sângele să circule şi de a prelungi viaţa pacienţilor cu afecţiuni cardiace în absenţa pulsului. Billy Cohn şi Bud Frazier au dezvoltat o inimă artificială care nu prea e inimă, din moment ce nu bate iar pacientul nu are puls, şi care face ca pacienţii să pară morţi.

Oamenii de ştiinţă încearcă de ani de zile să dezvolte o inimă artificială care nu să nu se descompună, să nu obosească şi să nu cauzeze cheaguri de sânge şi infecţii. Billy Cohn şi Bud Frazier par să fi reuşit asta, chiar dacă invenţia lor poate părea puţin sinistră din moment ce EKG-ul ataşat pacienţilor dotaţi cu noua inimă artificială înfăţişează o linie dreaptă (linia morţii). Noul dispozivit are la bază o tehnologie folosită pentru tratarea crizelor cardiace încă din anii ’80 – un dispozitiv de asistare a ventriculului care ajută fie ventricului stâng, fie pe cel drept. Aceste dispozitive sunt prevăzute cu un rotor cu lame care împinge sângele înainte într-un flux continuu. Cei doi cercetători au conectat însă două astfel de dispozitive (prevăzute pentru o singură secţiune a inimii) astfel încât să funcţioneze ca ambele părţi ale inimii. Munca lor de cercetare a început pe viţei şi a fost fructificată de micuţa Abigail, o viţică de 8 luni care nu are inimă, dar trăieşte. Cercetătorii i-au smuls inima şi au înlocuit-o cu noul dispozitiv pe care l-au creat. Abigail este un animal sănătos şi activ, însă testele cardiace arată că este moartă. Cohn şi Frazier s-au gândit apoi să transfere tehnologia şi la oameni.

Aici a intervenit Craig Lewis, un bărbat de 55 de ani care suferea de amiloidoză (un grup de afecţiuni care rezultă din depunerea anormală a unei proteine, numită amiloid, în numeroase ţesuturi ale corpului) şi era pe moarte. Inima lui ajunsese să fie atât de puternic afectată de boală, încât medicii îi mai dăduseră doar 12 ore de trăit. Bolnavul şi soţia lui le-au permis medicilor să testeze pe el inima artificială, măcar să-i mai prelungească puţin viaţa. Cu ajutorul implantului, Lewis a mai trăit o lună până când boala a luat în stăpânire şi alte organe, timp în care inima artificială a funcţionat fără cusur. Chiar şi aşa, cei doi cercetători americani mai au multe de perfecţionat la invenţia lor până ca aceasta să fie disponibilă pe piaţă, plus că trebuie să găsească un fabricant şi să obţină aprobarea regulatorului Food and Drug Administration.

Sursa: Physorg.com

Foto: Flickr/CarbonNYC

 


Un comentariu

  1. Pingback: Transplanturile animale se apropie | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger