Cum poţi să creşti legume într-o sticlă de plastic

1

Cum, din fericire, în ultimii ani, din ce în ce mai mulţi locuitori ai oraşelor sunt preocupaţi de hrană sănătoasă şi încep să-şi cultive singuri, prin grădini urbane şi experimente de guerrilla gardening, o parte din fructe şi legume, Petomato are toate şansele să prindă la public. Invenţie a unui student japonez, Petomato este un sistem foarte simplu, prin care oricine poate creşte roşii sau ardei într-un PET.

 

3031085-slide-img9713

 

Takuya Hasegawa este student la agronomie şi, pasionat de grădinărit şi de culturile acvaponice, şi-a propus să conceapă cel mai mic şi simplu sistem de cultivare a legumelor prin folosirea apei. Petomato este un sistem foarte simplu, constând dintr-o sticlă de plastic obişnuită, al cărei dop este înlocuit de un futun care susţine planta şi care este, de asemenea, prevăzut cu un segment din material fibros, menit să absoarbă apa. Odată planta “montată”, în PET-ul grădină, există un calendar simplu după care apa trebuie schimbată şi fertilizată periodic, pentru ca planta să aibă toate substanţele necesare. Totodată, roşiile sau ardeii trebuie copiliţi din când în când, pentru a nu se deuvolta prea tare, iar dacă recipientele nu sunt ţinute într-un loc unde să existe insecte polenizatoare, atunci procesul de polenizare trebuie făcut manual, pentru a obţine rod.

 

3031085-slide-i-45-days

 

Chiar dacă sună complicat, întregul procedeu este, în fapt, destul de simplu şi eficient pentru a pune bazele unei mici grădini de bucătărie. “Hasegawa a conceput sistemul foarte simplu, pentru ca oricine să poată creşte roşii cu ajutorul principiilor hidroponice, fără să aibă cunoştinţe în domeniu. Oricine poate creşte legume dacă are un pervaz însorit,” arată Laura Engel, vicepreşedintele unei companii americane care a decis să introducă Petomato pe piaţa americană.

 

3031085-slide-i-tomatobottle

 

Eficienţa lui Petomato a fost verificată, iar fructele au ajuns la maturitate. Când a fost lansat pe piaţa japoneză, PET-ul lui Hasegawa s-a vândut ca pâinea caldă, în peste 500.000 de bucăţi în primul an. În oraşele japoneze, unde spaţiul este un lux, iar foarte puţini oameni au acess la grădini unde să-şi crească legumele, acestea din urmă fiind scumpe, soluţia oferită de student s-a potrivit mănuşă nevoilor locuitorilor.

Sursa: Fast Coexist

Puteţi citi şi:

Grădinarul urban sau cum să-ţi creşti singur hrana în Bucureşti

Grădini urbane cresc pe acoperişuri în Bucureşti

Verdeaţa isteaţă îşi face loc în urbanul clujean

Grădina dinăuntru: Un mic ecosistem trăieşte, de 54 de ani, sigilat într-o sticlă

Grădinăriţi, grădinăriţi, grădinăriţi

Grădini urbane deasupra gărilor, pentru navetiştii japonezi

Grădinile urbane şi pieţele mobile pot salva “deşerturile de hrană”


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger