Cum poți fi arestat pentru o postare și un like pe Facebook

1

O fată de 21 de ani a fost arestată în India după ce a criticat într-o pe Facebook închiderea orașului Mumbai pentru funeraliile unui lider politic controversat, scrie NPR.org. Un prieten de-ai ei a fost reținut de poliție împreună cu ea doar pentru că a dat like postării, care i-a mâniat pe susținătorii omului politic defunct atât de mult, încât ar fi intimidat poliția să facă arestările.

 

 

La 18 noiembrie, Shaheen Dhada (21 de ani), absolventă de managament în știință,  a scris pe Facebook: „Mii de oameni mor în fiecare zi, dar lumea merge mai departe… Astăzi Mumbaiul se închide de teamă, nu din respect”. În câteva minute, fata a primit un telefon de la un necunoscut, care ar fi întrebat-o: „Chiar crezi că ce ai scris e adevărat?”. Shaheen a închis telefonul și a șters commentul de pe Facebook, dar până să facă asta, o gloată furibundă se strânsese deja la colțul străzii, în fața clinicii medicale a unchiului ei, zdrobindu-i geamurile și echipamentele și vandalizându-i sala de operații. După 10 minute a venit și poliția și a chemat-o pe fată la secție, unde a fost îndemnată să-și ceară scuze în scris pentru postare. Shaheen a fost reținută până la 2 noaptea și eliberată pe cauțiune.

Un prieten de-ai ei, Renu Srinivasan, care a dat like la postare, a fost reținut alături de ea. Gloata furibundă s-a mutat în fața secției de poliție, băgând-o în sperieți pe tânăra indiancă. Familia fetei s-a ascuns în casă, pe întuneric, de teamă că mulțimea va veni și după ceilalți membri ai ei. Commentul lui Shaheen i-a înfuriat pe susținătorii defunctului Bal Thackeray, care a dominat scena politică a orașului decenii la rând prin tehnici șirete de intimidare. Partidul său hindus, Shiv Sena, a câștigat simpatia populară în statul Maharashtra, din care face parte Mumbai. Exploatând vrajba împotriva imigranților din alte state, partidul cu pricina a încurajat forța brută pentru a câștiga joburi, iar susținătorii săi ar fi intimidat poliția să-i aresteze pe cei doi tineri. Aflați mai multe detalii pe NPR.org.

Foto: Pagina de Facebook a lui Shaheen Dhada

Ai fost cenzurat? Sună la Linia Verde Anticenzură

Un adolescent britanic a fost arestat pentru o imagine cu un mac în flăcări postată pe Facebook

Noul puritanism: New Yorker, sancționat de Facebook pentru sfârcurile Evei


Un comentariu

  1. Pingback: Un utilizator de Twitter din Kuweit a primit doi ani de închisoare pentru că l-a insultat pe emir | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger