Cum poți ajuta, chiar și în somn, la găsirea unor leacuri pentru boli grave

4

Oricât de greu ne-ar veni să credem, cercetătorii de la Stanford care cercetează boli precum Alzheimer, Parkinson sau diverse tipuri de cancer, au nevoie de ajutorul nostru, indiferent dacă avem habar ce sunt proteinele sau unde se află ficatul. Tot ce ne trebuie este un calculator disponibil, pe care să permitem funcționarea unui software sigur, cu ajutorul cărora cercetătorii pot procesa cantități uriașe de informație.

 

video-fpo

 

Dacă aveți un calculator pe care nu-l folosiți frecvent sau de care vă puteți dispensa pe timpul nopții, procesul prin care puteți contribui la proiectul cercetătorilor de la Stanford durează nu mai mult de cinci minute. În primul rând, trebuie să descărcați Folding@home – un software de simulare a asamblării proteinelor. Apoi trebuie să instalați programul și să urmați instrucțiunile care vă apar pe ecran. Cei de la Stanford University vă vor trimite în cele din urmă o problemă de rezolvat cu ajutorul acestui software, care nu necesită competențe avansate și, odată finalizată această primă problemă, calculatorul va trece automat la rezolvarea altei sarcini. Toate aceste lucruri pot fi realizate pornind de la această pagină. Informațiile rezultate sunt extrem de importante pentru cercetătorii care lucrează la depistarea unor tratamente eficiente pentru boli grave, care afectează o mare parte a populației. Pe parcurs puteți pur și simplu lăsa calculatorul să-și urmeze pașii automat sau puteți opta pentru primirea unui feedback regulat din partea echipei de cercetare care folosește rezultatele obținute.

 

 

Pentru a înțelege, pe scurt, la ce servesc aceste operații la care puteți contribui, trebuie să știți că proteinele sunt suptranumite ”caii putere” sau ”nanomașinăriile” organismului, ele ajutând corpul să descompună hrana în energie, să regleze stările și să lupte împotriva bolilor. Înainte de toate, însă, proteinele trebuie să se ”asambleze”, proces fundamental, dar care rămâne, în mare parte, un mister. În cazul în care acest proces nu se derulează corespunzător, pot interveni probleme grave de sănătate, cum ar fi Parkinson, Alzheimer, SIDA sau numeroase tipuri de cancer. Datele obținute în urma procesării informațiilor, la care fiecare dintre noi poate contribui, vor permite o mai bună înțelegere a acestor procese și, prin urmare, deschiderea unor noi orizonturi în găsirea unor tratamente mai bune.

Până acum, 327.000 de calculatoare din întreaga lume s-au alăturat demersului lansat de cercetătorii de la Stanford.

Aici găsiți toate detaliile necesare pentru a putea participa la proiect.


4 comentarii

  1. George Leonard Chetreanu via Facebook on

    veche treaba, aceeasi metoda de “cloud” computing pe baza de voluntariat a fost folosita si pentru C.E.R.N si este folosita de ani de zile pentru multe experimente de fizica unde se fac calcule foarte complexe… nimic nou sub soare 😛

  2. Se cheama “grid computing”. Fiecare calculator din retea primeste niste operatiuni care trebuie efectuate, astfel se pot efectua in paralel mai multe operatiuni care altfel ar avea nevoie de luni sau ani de zile pe un calculator simplu sau ar necesita un supercomputer – pe care nu si-l permite orice institut(ie).

    Energia… costa daca o cumperi, daca ai sursa proprie de curent (o eoliana, un panou FV) e mai simplu, ca oricum nu o poti stoca pe toata, si, spre deosebire de poza, ecranul nu trebuie sa stea aprins, doar unitatea centrala.

    Cine vrea sa contribuie la cercetari cu proteine poate juca FoldIt (http://fold.it/portal/), un joc care se bazeaza pe intuitia omului pentru a aranja proteine in pozitia optima…

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger