Deși consumatorii de iarbă nu prea stau bine cu memoria, o nouă analiză care a revizuit mai multe studii arată că substanțele similare cu cele active din marijuana (canabinoizi) ar putea preveni și chiar inversa procesul de îmbătrânire a creierului și afecțiuni cerebrale degenerative precum Alzheimerul, scrie Time.com.
Bobocul unei flori de Cannabis sativa/Wikipedia
Într-o serie de experimente de la mijlocul anilor 2000, de exemplu, compuși sintetici similari cu THC-ul, principala substanță psihoactivă a canabisului ce activează sistemul canabinoid al creierului, au dat rezultate în menținerea bunei funcționări a activităților creierului, iar un studiu din 2008 a demonstrat chiar că o substanță asemănătoare cu THC-ul reduce inflamarea creierului și îmbunătățește memoria șobolanilor bătrâni. Potrivit noii analize, activarea sistemului canabinoid al creierului declanșează un efect de antioxidare, îndepărtând celulele deteriorate și sporind eficiența mitocondriilor – uzinele energetice ale celulelor – și conducând în cele din urmă la o funcționare mai robustă a creierului.
Alte studii au asociat canabinoizii cu creșterea nivelurilor unei substanțe (factorul neurotrofic) care protejează celulele cerebrale și duc la dezvoltarea unora noi. Din moment ce regenerarea celulară se încetinește sau se oprește în timpul îmbătrânirii, sporirea nivelului substanței mai sus amintite ar putea încetini declinul funcțiilor cognitive. Activarea receptorilor canabinoizi reduce și inflamarea creierului, cum precizam mai sus, în moduri diferite, ceea ce înăbușe o parte din procesele responsabile pentru boli cerebrale degenerative precum Alzheimer. Aflați mai multe detalii pe Time.com.
Puteți citi și: