Cum pot fi folosite bananele răscoapte

3

Dacă vă treziţi cu un buchet de banane răscoapte în bolul cu fructe de pe masă, nu vă grăbiţi să le aruncaţi. Există mai multe utilizări pentru ele, unele la care, probabil, nici nu v-aţi gândit până acum.

 

 

1. Exfoliator cu banane

Bogăţia de nutrienţi din banane este excelentă pentru piele, aşa că puteţi folosi bananele răscoapte pentru a vă face o cremă exfoliatoare: zdrobiţi uşor un fruct şi amestecaţi-l cu trei linguriţe de zahăr brun (sau alb, granulat), o linguriţă de ulei de măsline şi câţiva stropi de extract de vanilie sau un ulei esenţial pe care îl preferaţi. Compoziţia obţinută se aplică pe corp înainte să daţi drumul la duş, cu un masaj gentil. Merge şi pe pielea mai sensibilă de pe faţă.

2. Smoothie cu banane îngheţate

Îngheţaţi bananele răscoapte, tăiate în bucăţi, la congelator şi le puteţi transforma în cuburi „de gheaţă” pe care să le adăugaţi unei băuturi de tip smoothie. Gustul lor este ca şi când ar fi abia date pe copt.

3. Hrană pentru fluturi

Dacă vă plac fluturii şi vreţi să îi ajutaţi să se hrănească, puteţi folosi aceste banane răscoapte cu încredere: faceţi o pastă cu ele, la care puteţi adăuga şi alte fructe stricate (portocale, grapefruit, căpşuni, piersici, nectarine) şi, ca să o menţineţi uşor umedă, puneţi apă sau suc de fructe. Lăsaţi compoziţia pe o farfurie, afară, fluturii se vor servi singuri.

4. Luciu de pantofi

Un truc vechi al marinarilor: în loc de substanţe toxice care să dea luciu papucilor, folosiţi o coajă de banană (mai ales dacă e răscoaptă) pentru a lustrui încălţămintea. Mai exact, radeţi partea interioară a cojii de banană pe papuci şi ştergeţi uşor cu o cârpă moale.

5. Trandafiri fericiţi

Dacă trandafirii pe care îi creşteţi în ghiveci sau pe lângă casă şi-au pierdut strălucirea, luaţi o banană răscoaptă, faceţi-o piure cu jumătate de cană de apă (în blender), săpaţi puţin pământul trandafirilor, la suprafaţă, în jurul plantei şi turnaţi compoziţia, amestecând-o, apoi, cu pământul. Trandafirii îşi vor reveni ca prin minune!

6. Ajutor în grădinăritul de apartament

Puteţi folosi coaja de banană răscoaptă pentru a îmbunătăţi apa cu care vă udaţi plantele din apartament: puneţi coaja în apă, într-un borcan şi lăsaţi-o aşa măcar 24 de ore. „Sucul” rezultat îl amestecaţi cu apa cu care udaţi plantele zilnic (o parte suc, cinci părţi apă simplă).

Bananele răscoapte mai pot fi folosite şi în diferite reţete de budincă, pâine cu banane sau ca şi ingredient de legare a fructelor uscate în prăjituri fără foc. Important este să nu fie complet stricate, ci doar trecute de faza în care să fie bune pentru consum direct.

 

Sursa şi foto: TH


3 comentarii

  1. Se mai pot folosi si in loc de dulceata pe feliile cu unt.Cei care nu vor sa iroseasca nimic pot fac un fel de chec din paine veche, apa, cacao, stafide eventual ,diverse fructe rascoapte si ce mai gasesc prin bucatarie.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger