Cum nu trece o zi fără să învățăm ceva nou din tot felul de studii, azi vă împărtășim concluziile unor cercetări care arată că posturile pe care le adoptăm ne influențează nu atât corpul, cât mintea într-o măsură mult mai mare decât am fi crezut. Adoptarea unor așa-zise ”posturi de putere” ne schimbă, spun specialiștii, mecanismele hormonale, comportamentul și șansele de reușită în carieră.
Asemenea ”poziții de putere”, ce pot fi practicate timp de câteva minute, în intimitate, pot presupune un spate drept, cu corpul vag aplecat în față și mâinile în lateral, sau aplecarea ușoară peste un birou, cu mâinile sprijinite ferm de acesta. În ambele exemple, participanții la studiu au înregistrat niveluri ridicate de testostern și niveluri scăzute de cortizol, așa-numitul hormon al stresului. Implicit, aceste schimbări determină performanță profesională mai ridicată, mai multă încredere și comportament asertiv, cu impact asupra celor din jur.
Într-un astfel de studiu, coordonat de Dana Carney, de la University of California, Berkley, participanții au adoptat atât posturi ”de putere”, cât și posturi considerate mai submisive, cu spatele cocoșat, prea aplecat spre spate, cu brațele sau gleznele încrucișate. Apoi, fiecare a rostit câte un discurs în fața unor evaluatori îmbrăcați în halate albe. Cei care au adoptat ”posturile de putere” au avut niveluri de cortizol mai scăzute și mai puține semne explicite ale de stres, cum ar fi zâmbetul încurcat sau ticurile. În așt studiu s-a constatat creșterea nivelului de testosteron, care determină un comportament mai agresiv și o atitudine mai încrezătoare, precum și disponibilitatea asumării unor riscuri, trăsături importante în traseul profesional.
Într-o altă cercetare din acest an, coordonată de Amy J.C. Cuddy de la Harvard Business School, subiecții au fost rugați să adopte astfel de „posturi de putere” înaintea unui interviu de angajare simulat, la finalul căruia au obținut rezultate mai bune decât cei care au adoptat posturi ”slabe”, sporindu-și riscurile de a primi jobul, deși angajatorii nu i-au văzut propriu-zis în aceste posturi.
Una dintre teoriile care încearcă să explice de ce efectul acestor posturi se păstrează și după revenirea la poziția normală, relaxată, spune că acestea pot induce pe termen scurt și mediu schimbări ale timbrului vocal și ale expresiei faciale. În timpul interacțiunilor, transmitem celorlalți o mulțime de informații non-verbale și, tocmai de aceea, ar trebui să fim atenți la administrarea lor, sunt de părere experții din domeniu.
Schimbarea limbajului corporal este, însă, un proces îndelungat, care necesită atenție și perseverență. Pamela Lentz, director într-o firmă de consultanță, povestește pentru Wall Street Journal că avea obiceiul de a gesticula foarte mult cu mâinile, în timp ce vorbea, lucru care-i făcea pe ceilalți s-o considere fie prea emotivă, fie prea implicată. De asemenea, în timp ce asculta, obișnuia să stea cu mâinile în sân, lucru care-i atrăgea obiecții legate de lipsa de prezență. După ce a exersat noi tipuri de posturi, susținând ulterior că se simte mai stăpână pe situație și că discuțiile pe care le poartă au mai mare impact.
Așa că îndreptați-vă spatele și luați-vă câteva minute să vă jucați de-a ”posturile de putere”!
Sursa: Wall Street Journal