Cum poate o planetă să încapă într-o picătură de apă?

0

O fotografie a Pământului într-o picătură de apă a atras atenţia editorilor Discovery News, care au pornit în căutarea adevărului: este sau nu fotografia un trucaj, o imagine generată pe calculator? Concluzia lor, după ce au discutat cu autorul imaginii, care le-a împărtăşit secretul imaginii, este că fotografia e cât se poate de reală.

 

 

Fotograful german Markus Reugels este autorul imaginii de mai sus, care face parte dintr-o serie intitulată „Artă lichidă” şi care înfăţişează reprezentări sferice ale Terrei, ale lui Jupiter şi ale Lunii (printre alte obiecte), în formă lichidă, adică comprimate într-o picătură de apă surprinsă în cădere. Povestea lui, spusă pentru Discovery, este cea a unui pasionat de fotografie, care a început să facă asta ca şi hobby, fotografiind diverse momente pentru albume de familie. Ulterior, a intrat în comunitatea fotografilor şi a devenit interesat de a fotografia „acele lucruri frumoase pe care nu le putem vedea cu ochii noştri”.

În timpul zilei, Reugels pune parchet în diferite case şi apartamente, iar în timpul liber sau noaptea se ocupă de fotografie. Mediul său preferat este apa. A studiat şi a învăţat, din experimente, cum să picure apă pe diverse suprafeţe şi să surprindă imaginea creată, momentul spargerii picăturii, formele minunate invizibile ochiului uman. Desigur, tehnica folosită este cea a fotografierii de mare viteză, pentru că altfel aceste forme şi momente nu pot fi suprinse. Pentru a crea diverse efecte, fotograful german a experimentat căderi de apă cărora le-a adăugat geluri colorate sau coloranţi alimentari, ori chiar zahăr şi agenţi de îngroşare, astfel încât stropii să fie mai mari, să sară mai sus când lovesc o suprafaţă şi, astfel, forme şi mai interesante să fie create.

 

Jupiter într-o picătură

 

Pentru „planetele lichide” pe care le imortalizează, Reugels a fost inspirat de o imagine a personajului Spiderman într-o picătură de apă. „M-am gândit că ar fi grozav să pun Pământul într-o picătură”, a declarat el pentru Discovery. Aşa că s-a folosit de o imagine din satelit a frumoasei noastre planete albastre ca fundal pentru căderea apei, iar camera sa de mare viteză a fost setată în aşa fel încât să prindă lumina refractată printre picăturile în cădere. Deşi procedeul pare simplu, este departe de a fi aşa, apreciază editorii foto ai Discovery: totul trebuie să se sincronizeze, de la lumina corectă la căderea picăturilor de apă. Este nevoie de multă răbdare şi, poate, multe tentative pentru a ajunge să creezi astfel de imagini numai din aranjarea unui decor, fără niciun fel de ajutor computerizat.

 

Sursa: Discovery News

Foto: Markus Reugels via Discovery News

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger