Cum ne putem ajuta copacii după furtună

0

Publicaţia TreeHugger ne oferă şase sfaturi practice, concrete, pentru a ajuta copacii (din grădina casei, din curte, din faţa blocului, chiar) afectaţi de furtuni puternice. În loc să îi tăiem direct, există câteva lucruri pe care le putem face pentru a încerca să îi salvăm. Nu sunt deloc dificile!

 

 

De multe ori, singurul gând care apare când un copac este lovit de o furtună este că acesta trebuie tăiat. Dar, uneori, şi copacii afectaţi pot fi salvaţi. Este important să ştim că le putem oferi o şansă. Aşa că o fundaţie din SUA – The National Arbor Day Foundation – îndeamnă proprietarii de case cu grădini, curţi, cu copaci sau proprietarii de terenuri cu copaci, de pretutindeni, să ţină minte câteva reguli simple pentru primul-ajutor acordat copacilor după o furtună.

 

1. În funcţie de gravitatea situaţiei, nu încercaţi să rezolvaţi problema pe cont propriu – mai ales în cazul copacilor mari, cu multe crengi, înalţi; mai bine sunaţi departamentele din administraţia publică responsabile sau un specialist în arboricultură. În SUA, spre exemplu, astfel de specialişti sunt trecuţi în cartea de telefoane, la categoria „Servicii pentru copaci”.

2. Luaţi măsuri de siguranţă: atenţie la eventuale fire de înaltă tensiune căzute sau în pericol să cadă, la crengi care abia se ţin şi, de asemenea, ar putea cădea; staţi departe de cabluri sau garduri, dacă acestea sunt prinse în crengile copacului căzut sau lovit; nu folosiţi fierăstrăul pentru a tăia crengi în pericol să cadă decât dacă într-adevăr ştiţi cum să utilizaţi acest instrument.

3. Dacă nu există pericolele de electrocutare pomenite mai sus, puteţi detaşa crengile rupte care încă se mai ţin de arbore, cu mâna sau unelte de grădinărit. Indicat este să nu vă repeziţi la crengile mari, ci mai degrabă lucraţi la cele mai mici. Acest lucru îl puteţi face singuri, fără ajutorul vreunui specialist. Măsura împiedică agenţii de cariere a lemnului să intre în acesta. Regulile pentru îndepărtarea crengilor mici sunt similare celor de curăţare a unui copac de uscături.

4. Reparaţi coaja copacului. Îl veţi feri de insecte care să îşi facă adăpost în locurile unde scoarţa a fost scrijelită, ruptă. Marginile unor astfel de răni se netezesc cu un cuţit ascuţit bine, până când scoarţa îşi recapătă forma estetică.

5. Rezistaţi tentaţiei de a tăia chiar orice, în exces. Nu vă îngrijoraţi dacă aspectul copacului nu mai este cum era înainte de furtună – lipsa unor crengi îl poate face să pară dezechilibrat sau golaş. Dar totul se vindecă şi creşte la loc.

6. Nu scurtaţi crengile copacilor înainte de a se întâmpla vreun incident, doar pentru a-i „proteja” de viitoare furtuni. Tăierea crengilor în acest fel (care lasă crengile scurte, un fel de cioturi, căci sunt tăiate până la butuci) se numără printre cele mai rele lucruri pe care le puteţi face copacilor voştri. Lipsa coroanei lor naturale va întârzia procesul de vindecare în urma unui accident provocat de o furtună.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger