Cum ne pot face fructeleși legumele mai atrăgători

0

Mulți dintre noi știm că ne face mai bine să mâncăm cinci porții de fructe și legume pe zi decât să petrecem două ore în soare pe o plajă mediteraneană în miezul verii. Însă o nouă cercetare susține că acest obicei culinar ne poate face și mai atrăgători în fața sexului opus într-o perioadă cuprinsă între șase și opt săptămâni, modificându-ne culoarea pielii. Trebuie doar să mâncăm sănătos și să ne ferim de soare (deocamdată nu e cazul). Aflați de ce.

Componenta-cheie este carotenoida, un antioxidant responsabil pentru culoarea roșie întâlnită, de exemplu, la roșii, ardei, prune sau morcovi, informează The Guardian. Acea roșeață conferă în cele din urmă pielii umane o tentă aurie ce inspiră sănătate. Carotenoida este înmagazinată în grăsimea de sub piele și este secretată totodată și în limfă, un lichid alburiu sau gălbui care circulă prin vasele și ganglionii limfatici, precum și în spațiile intercelulare ale organismului vertebratelor, ca apoi să fie reabsorbite în stratul superior al pielii, conferindu-i acesteia tenta aurie mai sus amintită.

Există doi pigmenți principali care afectează coloritul gălbui ai pielii. Unul este carotenoida și al doilea melanina, care conferă pielii tenta maronie asociată bronzului. Folosind un instrument științific numit spectofotometru, asistenul universitar Ian Stephen, de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, a măsurat modificarea culorii asociată cu schimbările nivelului de carotenoidă și melanină din piele. Apoi, folosind un program de computer, le-a permis participanților la studiu să ajusteze nivelurile de carotenoidă și melanină în cadrul unor fotografii înfățișând chipuri pentru a le face cât mai atractive. Carotenoida a avut câștig de cauză.

Într-o altă etapă a experimentului, cercetătorul britanic a observat că pielea deschisă la culoare este considerată mai atrăgătoare la femei decât la bărbați și a concluzionat că tenta aurie asigurată de carotenoidă sporește atractivitatea. Stephen spune că unele lucruri au rămas neschimbate de când Darwin a spus că culoarea pielii constituie un element al atracției sexuale, pentru că dă impresia unui partener sănătos, viabil, de înaltă calitate. La fel se întâmplă și în cazul altor animale. De exemplu, ciocurile și penele de un galben deschis ale multor păsări arată cât de sănătos este un mascul, iar femelele îi preferă pe cei mai luminoși, mai colorați.

Acum este pentru prima oară când acest efect a fost demonstrat și la oameni. Așa că mâncați cât mai multe fructe și legume pe zi dacă doriți să vă faceți plăcut/ă în fața unui posibil partener, dar și pentru a reduce riscul apariției bolilor cardiace. Unii specialiști susțin că ar fi indicate chiar opt porții pe zi pentru un efect sporit.

Citiți și:

Ați mânca opt fructe și legume pe zi?

Fructele şi legumele de sezon. Suntem programați să mâncăm mere toamna și leurdă primăvara?

Aromele de zi cu zi care încurajează pierderea greutății

VIDEO. Scandalul sexual al legumelor: o nouă reclamă a activiștilor pentru drepturile animalelor, interzisă în SUA

Foto: Reuters

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger