Cum ne pot ajuta urșii să ajungem pe Marte

0

O analiză fără precedent a biologiei hibernării la urși le-a oferit oamenilor de știință informații vitale privind „animarea suspendată”, care le-ar putea permite cândva călătorilor spațiali să doarmă patru luni la rând. Urșii negri americani sunt unele dintre cele mai mari animale care hibernează, însă până acum știința știa foarte puțin despre cum rezistă organismele lor fără mâncat, băut sau eliminat reziduuri pe o perioadă de cinci-șapte luni.

Un studiu recent care a monitorizat schimbările fiziologice zilnice la cinci urși negri americani arată că nivelul de oxigen consumat de țesuturile organismului lor este cu 75% mai scăzut pe durata hibernării și urșii pot să-și încetinească metabolismul fără a pierde mult din temperatura corpului. Oamenii de știință cred că aceste observații îi va ajuta să reducă activitatea metabolică a organismului uman, ceea ce ar putea conduce la noi tratamente medicale, dar și la pregătirea corpului pentru călătoriile spațiale.

„Când urșii negri intră în hibernare, ei nu suferă o atrofiere a mușchilor și a oaselor cum se așteaptă să se întâmple la oameni”, spune Brian Barnes, de la Universitatea din Alaska, pentru The Independent. „Dacă am descoperi bazele genetice și moleculare ale acestei protecții și pe cele ale mecanismelor care fundamentează această reducere a cererii metabolice, am putea obține noi tratamente și medicamente pentru prevenirea osteoporozei, pentru îndepărtarea atrofiei musculare și chiar pentru plasarea unor oameni într-o stare de animare suspendată sau redusă”.

Foto: Flickr/Jason Pratt

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger