Cum ne pierdem memoria

0

Dacă uitarea e un fenomen pe care îl cunoaştem cu toţi, abia de curând s-au analizat pentru prima dată conexiunile neuronale care duc la pierderea amintirilor. Cei de la Institutul de Neuroştiinţe Kevil susţin că, odată înţeles acest proces, pierderea memoriei ar putea fi reversibilă.

“Deficitele cognitive legate de vârstă pot avea un impact serios asupra vieţilor noastre, mai ales în era informaţiei, din moment ce oamenii au nevoie de funcţii congnitive din ce în ce mai complexe, chiar şi pentru sarcinile curente, cum ar fiplata facturilor,” spune Amy Arnsten, profesor în echipa care a analizat pierderea memoriei de scurtă durată printre subiecţi tineri, maturi şi vîrsnici.

Studiul analizează în ăremieră schimbarea activităţii neuronale din cortexul prefrontal, zona cerebrală responsabilă de funcţii cognitive şi executive mai complexe. Reţelele de neuroni din cortexul prefrontal trebuie să fie tot timpul funcţionale, chiar în absenţa stimulilor, acest proces fiind cunoscut sub numele de “memorie funcţională” – această abilitate este esenţială pentru gândirea abstractă, pentru atenţia distributivă, pentru organizarea gândurilor şi acţiunilor.

Cercetătorii au analizat aceste zone cerebrale în cadrul unor grupuri de subiecţi cu vârste diferite: în cazul animalelor mai bătrâne, reţelele neuronale au demonstrat o funcţionalitate scăzută, însă atunci când condiţiile neurochimice din jurul neuronilor au fost modificate astfel încât să semene cu cele ale unui subiect mai tânăr, neuronii “s-au activat.”

 

Sursa şi foto: Science Daily


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger