Cum ne păcălesc narcisicii

0

Charlie Sheen e din nou foarte popular, în ciuda episoadelor frecvente de violenţă domestică în care e implicat. E bombardat cu contracte uriaşe de publicitate şi a bătut recent recordul mondial acumulînd 2 milioane de followers pe Twitter într-un singur week-end. De unde, se întreabă exasperată multă lume, atîta fascinaţie pentru acest narcisic? Răspunsul se află în întrebare, răspund psihologii.

Într-unul dintre studiile pe acest subiect, un grup de studenţi au fost rugaţi să lucreze împreună cîte 3 ore, în mai multe şedinţe săptămînale. În a şaptea şedinţă, colegii mai narcisici (cei care, după rezultatele unui chestionar completat la începutul experimentului, au primit această etichetă) au fost evaluaţi de colegii lor ca fiind foarte antipatici, deşi la evaluările din prima şedinţă, aceiaşi oameni erau consideraţi foarte simpatici. Cînd s-au prezentat unii altora, narcisicii au făcut o impresie bună, la ceva vreme după, imaginea lor s-a răsturnat. Mai mult, cei mai simpatici au fost consideraţi la început narcisicii periculoşi. Aceştia sunt de obicei cei cărora le place să manipuleze şi să exploateze oamenii. La capătul spectrului sunt narcisicii benigni, care de obicei urmăresc să ajungă lideri sau pe poziţii bune în ierarhii.

Narcisicii manipulatori şi exploatatori au succes în primul rînd pentru că afişează următoarele caracteristici:

– se îmbracă foarte îngrijit

– au expresii faciale foarte seductive şi se străduie foarte mult să le pună în valoare

– sunt foarte siguri pe ei, au un limbaj corporal mai degrabă dominator decît retractil, stau mereu cu spinarea dreaptă, pieptul bombat etc.

– vorbesc foarte bine, ştiu să se prezinte, să deschidă o conversaţie, nu au emoţii, sunt siguri pe ei etc.

 

În general, femeile sunt atrase de bărbaţi de acest fel, dar şi bărbaţii îi admiră pentru siguranţa lor de sine, pe care şi încearcă să o imite. După manuale, narcisicii (care sunt, evident, şi bărbaţi şi femei) au următoarele trăsături:

-un simţ exagerat al propriei importanţe

-obsedaţi de fantasma succesului nelimitat, al puterii, strălucirii, frumuseţii sau dragostei ideale

– credinţa că sunt speciali şi unici şi nu pot fi înţeleşi decît de alţi oameni speciali, cu statut înalt, sau de instituţii de acest gen, cu care caută să se şi asocieze în exclusivitate

-au nevoie de admiraţie excesivă

-simt că totul li se cuvine

-îi exploatează pe alţii

-lipsit de empatie

-invidios pe alţii şi convins că alţii îl invidiază

-arogant, snob

-menţine greu relaţii de lungă durată

Toate aceste trăsturi sunt caracteristice oricărui om, iar o doză medie de narcisism e sănătoasă. Narcisistul problemă, cel care face mult rău celor din jur, e cel căruia îi lipseşte capacitatea de a iubi. Din exterior (şi narcisicii ţin mult la aspectul exterior) pot părea implicaţi în relaţii de dragoste superbe, par că au mulţi prieteni (dar sunt neprietenoşi, au crize de furie iraţionale), se înconjoară de admiratori, deci practic de oglinzi. Se descurcă în societate, nu au probleme de relaţionare, stăpînesc foarte bine comunicarea superficială, dar la un nivel mai profund nu rezonează la ceilalţi, sunt lipsiţi de căldură. Drogurile şi alcoolul în exces, pentru că izolează emoţional, accentuează acest tip de personalitate.
Societatea contemporană a transformat narcisicul într-un model. Dacă vrei să vezi unul, nu trebuie decît să deschizi televizorul.

 Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger