Poate e nedrept ca biologia să ne influenţeze destinul, dar e adevărat şi o ştim dintotdeauna. Nu e corect politic, dar această prejudecată milenară e confirmată de ştiinţa contemporană: înălţimea omului e norocul lui.
Această perspectivă încă e împărtăşită de majoritatea oamenilor. 55% dintre bărbaţi şi 51% dintre femeile care folosesc siteuri matrimoniale mint în legătură cu înălţimea lor.
După Gallup-Healthways Well-Being Index, oamenii mai înalţi se simt mai bine. Aceştia îşi evaluează viaţa ca fiind mai bună şi se plîng mai puţin, deşi stressul şi furia, iar la femeile mai înalte, anxietatea, sunt emoţii negative cu care aceştia se confruntă mai des decît media. O înălţime medie sau peste medie este asociată în mod tradiţional cu o educaţie mai bună şi venituri mai substanţiale. Un studiu al Duke University arată că, în SUA, pentru ca un bărbat de 1, 79 să echivaleze succesul erotic al unuia cu 3 cm mai înalt trebuie să cîştige cu 30 000 de dolari mai mult pe an. Cei mai bogaţi directori executivi din America sunt mai înalţi decît media şi numai doi preşedinţi americani au fost mai scunzi decît compatrioţii lor obişnuiţi. Dacă în SUA media e de 1, 76, după datele Institutului de Cercetari Antropologice Francisc Rainer din Bucureşti, media staturii masculine este de 1,72 metri, iar media staturii populaţiei feminine în România este de 1,57 metri. Femeile mai scunde sunt avantajate în competiţia socială, deşi pentru bărbaţi, înălţimea partenerelor e mai puţin importantă decît e pentru femei.
Analizele americane sunt confirmate de cele europene. Datele culese de German Socio-Economic Panel între anii 1985 şi 2004 arată că bărbaţii mai înalţi decît media, dar nu foarte înalţi, cîştigă mai mulţi bani decît ceilalţi. Acelaşi avantaj îl au şi femeile mai mici decît media. Bărbaţii scunzi şi cei foarte înalţi sunt cei mai dezavantajaţi, cel puţin cei care lucrează în sectorul privat.