Un studiu publicat luna aceasta în Emotion de psihologyl Robert W. Levenson pornește de la întrebarea: Cum se face că în multe cupluri unul dintre parteneri e foarte afectat de climatul emoțional și celălalt e neatins? Genetica ne dă un răspuns.
Cercetătorii au găsit o legătură între fericirea în cuplu și o variantă a unei gene, o alelă, cunoscută ca 5-HTTLPR. Toți moștenim o copie a acesteia de la fiecare părinte. Cei cu două astfel de alele scurte sînt foarte nefericiți cînd în cuplu e multă emoție negativă, cum e furia sau disprețul și foarte fericiți cînd sînt emoții pozitive, ca umorul și afecțiunea. Prin contrast, cei cu una sau două astfel de alele lungi sînt mai puțin afectați de culoarea emoțională dintr-un moment sau altul al cuplului.
Descoperirea nu înseamnă că într-un cuplu cu variante diferite ale 5-HTTLPR cei doi sînt incompatibili. Doar că unii au tendința să înflorească într-o relație bună și să sufere foarte mult într-una cu probleme. Fiecare dintre aceste tipuri de gene are avantajele și dezavantajele ei.
Aceste efecte sînt mai pronunțate la cuplurile mai în vîrstă pentru că la bătrînețe, ca și în copilărie, sîntem afectați maxim de genele noastre.