“Mandatări pentru utopie” este o serie de imagini futuriste din Coreea de Nord visate de unul dintre cei mai promițători arhitecți tineri din statul asiatic. Ilustrațiile, scrie Wired.com, ce pot fi vizionate la Bienala de Arhitectură din Veneția, arată clădirile viitorului așa cum au fost imaginate de cineva care cu un contact foarte limitat la arhitectura din ziua de azi. În Republica Populară Democrată Coreeană, slujba de arhitect este una guvernamentală. Nu există proiecte private, iar arhitecții tineri termină facultatea cunoscând foarte puține lucruri despre arhitectura din afara țării lor izolate. Unul dintre ei a avut însă șansa rară de a primi finanțare de dincolo de granițe, din partea unui client pe nume Nick Bonner.
Bonner, scrie Wired, se bucură de distincția de a conduce cea mai populară agenție de turism, Koryo Tours, care duce peste 2.000 de oameni anual în Coreea de Nord, mai mult de jumătate din totalul de străini care vizitează statul asiatic. În opinia lui Bonner, care s-a născut în Marea Britanie și a studiat arhitectură peisageră, Coreea de Nord este unul dintre cele mai interesante locuri pe care le poate vizita un turist. Capitala țării, Pyongyang, a fost construită de la zero drept o utopie socialistă. “De îndată ce dai cu ochii de Pyongyang, îți dai seama cât de neobișnuit este acest oraș”, spune el. Există postere propagandistice, monumente publice impozante, litoraluri și munți pitorești care populează în jur de 80% din țară. Bonner este convins că statul asiatic va deveni o atracție turistică populară la un moment dat, mai ales pentru cei care trăiesc în provinciile chineze cu care se învecinează și care nu parte acasă de aceeași frumusețe naturală. Întrebarea din spatele seriei “Mandatări pentru utopie” este cum s-ar putea ajunge la un turism sustenabil în Coreea de Nord dacă ar fi ca acesta să explodeze.
Arhitectul nord-coreean a fost lăsat liber să-și imagineze cum ar arăta ecoturismul viitorului în țara sa. Una dintre ilustrațiile sale înfățișează o fabrică de mătase autoîntreținută, cu roți uriașe tapetate cu panouri solare și cu camere de locuit în formă de zigurat. Alta prezintă un hotel aerian, cu camerele susținute de catalige și cu zboruri între ele, altele vile albastre, în formă de conifere, adunate grămadă pe versanții munților sau așa-numita “casă zburătoare”, care este practic un apartament așezat într-un elicopter uriaș. Citiți mai mult și vedeți mai multe fotografii pe Wired.com.
Puteți accesa și: