Papagalii sălbatici din Australia învaţă de la colegii lor vorbitori, eliberaţi de stăpâni sau evadaţi din colivii, să folosească fraze din limbajul oamenilor. Cum e posibil ca aceste păsări să-i întrebe pe trecători “Ce mai faci, dragă?” sau “Cum ţi se pare vremea?”?
Cei de la Australian Museum din Sydney s-au confruntat în ultima vreme cu “plângeri” foarte atipice, din partea unor oameni care au fost abordaţi de păsări pe stradă. Biologii care studiază comportamentele înaripatelor susţin că păsările sunt creaturi sociale, iar puii învaţă să comunice imitând sunetele scoase de părinţii lor şi de cei aflaţi în fruntea ierarhiilor păsăreşti. Spre deosebire de oameni, ele nu au corzi vocale, folosindu-şi în schimb muşchii şi membranele din gât pentru a direcţiona fluxul de aer în vederea producerii de sunete.
Nu toate păsările însă au abilitatea de a reproduce sunete cu totul noi pentru ele. Deocamdată sunt cunoscute doar trei grupuri de păsări care pot deprinde limba oamenilor: păsări cântătoare, papagali şi colibri. “O pasăre domesticită învaţă să spună anumite cuvinte de la stăpânii lor, iar restul grupului învaţă la rândul lui să vorbească de la cea domesticită,” spune Les Runce de la Parrot Society, adăugând că păsările pot imita orice, de la poezioare, până la imnuri fotbalistice sau tonuri de telefon.
Biologii precizează că astfel de păsări folosesc structuri gramaticale primitive, foarte diferite însă de structurile gramaticale specifice limbajului uman. “Cercetările în domeniul păsărilor ne pot ajuta să aflăm foarte multe despre dezvoltarea limbajului uman şi despre problemele ce pot apărea în învăţarea limbajului,” punctează Runce.
Foto: Hedweb.com
Sursa: BBC News