Cum intervine omul asupra naturii de dragul unui meci bun

0

E nevoie doar de câțiva stropi de ploaie pentru ca un microbist să urască Mama Natură. Așa că oamenii de știință au zis STOP. Pentru a nu mai lăsa ceva atât de lumesc precum vremea să dicteze succesul unor jocuri sportive, cercetătorii au ripostat cu arma geoingineriei – manipularea intenționată a mediului înconjurător. De la făurirea unor nori artificali alimentați de energia solară, la dizolvarea unora adevărați aducători de ploaie, revista Popular Science trece în revistă intervenția științei asupra naturii de dragul unui joc sportiv bun.

Nori artificiali în Qatar

Mânați de grijile stârnite de posibilele pericole ale verii locale fierbinți asupra jucătorilor și spectatorilor Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, cercetătorii de la Universitatea din Qatar au dezvoltat nori artificali care să umbrească stadioanele și locurile de antrenament și să să facă față unor temperaturi de până la 50 de grade Celsius, reducând-o considerabil pe cea de pe teren. Norii, care costă 500.000 de dolari bucata, sunt confecționați din fibre de carbon, un material ușor, și ținuți pe linia de plutire cu ajutorul heliului. O serie de motoare alimentate de energia soarelui le asigură deplasarea prin intermediul unei telecomenzi.

Însămânțare de nori în Rusia

Lipsa zăpezii i-a obligat pe organizatorii Jocurilor Olimpice de Iarnă din Vancouver (2010) să transporte omăt adus de la sute de kilometri distanță. Hotărâtă să nu întâmpine aceeași problemă la ediția din 2014, Rusia va apela la „însămânțarea norilor”, o tehnică ce implică injectarea unor particule de iodură de argint și gheață uscată în nori. Asta face ca vaporii de apă din interiorul norilor să formeze cristale de gheață la temperaturi la care nu s-ar întâmpla asta în mod obișnuit.

Rachete de dispersare a ploii în China

La Jocurile Olimpice de la Beijing, chinezii au folosit aceeași metodă din spatele însămânțării norilor, însă au injectat cu mai puțină intensitate norii cu iodură de argint pentru a-i dizolva. China susține că are cel mai mare program de modificare a climei din lume, folosind nu doar avioane, ci și lansatoare de rachete. La ceremonia Jocurilor Olimpice ar fi lansate peste 1.000 de rachete „de dispersare a ploii”, ținând stropii departe de stadion.

Plantare de copaci în Africa de Sud

Pe lângă oroarea vuvuzelelor, Campionatul Mondial de Fotbal din 2010 a lansat asupra naturii o cantitate de emisii poluante echivalentă cu cea generată de un milion de automobile. Pentru a mai reduce din această pagubă, guvernul sud-african a plantat peste 82.000 de copaci într-o zonă tampon din afara orașului Durban, una dintre localitățile gazdă, care să mai absoarbă din dioxidul de carbon eliberat în atmosferă. Totodată, înainte de începerea campionatului, orașul Johannesburg a început la rândul său o campanie prin care și-a propus să planteze 200.000 de copaci.

Încălzire din canalizare în Canada

Cu ocazia Jocurilor Olimpice de Iarnă din Vancouver, atleții au fost găzduiți într-un ansamblu menit să respecte condițiile eco de construcție, unde au fost încălziți în proporție de 90% prin recoltarea energiei dintr-o uzină de tratare a apei reziduale din apropiere. Aceasta folosea un sistem de captare a căldurii din canale, un proces mult mai eficient decât cel convențional de obținere a energiei geotermale, din moment ce rețeaua de canalizare este mai caldă.

Străjeri-maimuță în India

Autoritățile din New Delhi au fost îngrijorate de faptul că maimuțele indigene le-ar outea cauza probleme spectatorilor și atleților la Jocurile Commonwealth-ului din India. Maimuțele aveau antecedentele ingrate de a fi furat mâncare, de a fi mers cu metroul și de a fi atacat oameni. așa că autoritățile au apelat la forța unor maimuțe mai mari și mai agresive pentru a rezolva problema, trimițând în patrulă un detașament de asemenea primate antrenate special. Acestea au patrulat în jurul locuințelor atleților, ținute în lesă și eliberate doar când era cazul, și în perimetrul stadioanelor.

Foto: Reuters

Citiți și:

Viitorul Jocurilor Olimpice: Stadioane reutilizabile care plutesc pe apă

6 moduri în care natura face curăţenie după noi

 

 

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger