Cum îi schimbă femeile pe bărbați

0

Poate ați văzut filmul sau piesa de teatru The Shape of Things, la finalul căruia protagonistul se descoperă în expoziția iubitei sale drept obiect de artă: de-a lungul relației lor, tânăra îi documentase toate transformările, de la tunsoare, la haine și până la gusturi în materie de artă, în funcție de sugestiile, sfaturile sau preferințele ei. Făcuse pe seama lui o operă de așa-numită ”sculptură umană,” demonstrând cât de mult se pot schimba oamenii în interacțiunea cu jumătatea lor.

 

quote-man-does-not-control-his-own-fate-the-women-in-his-life-do-that-for-him-groucho-marx-120907

 

Suntem convinși că aceste schimbări se petrec în dublu sens: nu doar femeile îi schimbă pe bărbați, mai mult sau mai puțin conștient, ci și femeile se lasă transformate de bărbați, fie că e vorba de iubiți, rude sau prieteni. Astăzi însă ne vom concentra pe felul în care femeile reușesc să-i schimbe pe bărbați, cel puțin după cum reiese dintr-o serie de cercetări pe teme conexe. Sunteți, desigur, invitați să completați lista cu alte povești și experiențe.

Potrivit unui studiu realizat în 2012, bărbații care ocupă funcția de CEO și al căror prim născut este un băiat au tendința de a-și plăti angajații mai puțin și de a-și acorda lor salarii mai mari. Totodată, managerii al căror prim născut este o fiică au tendința de a-și plăti mai bine angajații, de cele mai consistente măriri beneficiind angajatele acestora.

Todoată, într-un studiu din 2011, s-a constatat că bărbații care au fiice sunt mult mai puțin legați de rolurile tradiționale asociate genurilor. Aceștia au tendințe mult mai scăzute de a susține că femeile ar trebui mai degrabă să stea acasă ori la cratiță, dovedindu-se mai deschiși la perspective dinamice. Totodată, aceștia sunt și de acord că bărbații ar trebui să-și aibă propriile sarcini în gospodărie, pe care tații de băieți le-ar atribui mai degrabă femeilor.

După cum arată însă o cercetare recentă, bărbații care au crescut cu o soră se situează la celălalt pol, fiind susținători înfocați ai rolurilor de gen. Nu doar că aceștia tind să fie mai conservatori când vine vorba de rolurilor femeilor și ale bărbaților, însă sunt și mai conservatori în ceea ce privește politica. Nu ar trebui să ne mire că frații de surori sunt și mult mai puțin dispuși să se ocupe de treburi gospodărești.

Bărbații care au soții casnice sunt în același timp adepții unei diviziuni clasice a atribuțiilor domestice. O cercetare de anul trecut arată că aceștia au tendința de a fi mai frecvent în dezacord cu prezența femeilor la locul de muncă, considerând totodată că organizațiile cu mai multe angajate au performanțe mai slabe. Totodată, studiul a scos la iveală că aceștia tind să evite companiile care au în conducere femei, dar și să promoveze ierarhic femei cu merite deosebite, pornind tocmai de la o discriminare de gen.

Dracul nu e însă mereu așa de negru, astfel că un studiu finalizat anul acesta scoate la iveală faptul că, în cazul bărbaților care lucrează cu femei, se constată o creștere a disponibilității bărbaților de a-și ajuta partenerele. Bărbații care lucrează în domenii dominate de femei, cum ar fi educația sau asistența socială, au tendința de a face mai multe treburi gospodărești decât cei care lucrează în domenii dominate de bărbați, cum ar fi ingineria.

O altă cercetare scoate la lumină însă rezultate aparent contra-intuitive: în cazul cuplurilor în care femeia câștigă mai mulți bani, bărbații fac mult mai puține treburi domestice decât partenerele lor.

Titlurile și autorii studiilor sus menționate sunt disponibile în publicația The Atlantic. 

 

Puteți citi și:

Muncile casnice îi fac pe bărbați mai puțin sexy?

Bărbații se relaxează cel mai bine când femeile lor muncesc

Ce face toată ziua un american?


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger