Cum făceau dinozaurii sex?

0

Muzeul american de Istorie Naturală din New York va inaugura o expoziţie cu cei mai mari dinozauri din lume. Cu siguranţă vizitatorii se vor întreba cum puteau aceştia să mănânce suficient pentru a-şi menţine dimensiunile impresionante, dar şi cum reuşeau aceşti monştri să facă sex?

Paleontologii cunosc foarte puţin despre cum se împerecheau dinozaurii, întrucât au găsit foarte rar ţesuturi moi la fosilele descoperite. Ei au aflat cum să determine genul dinozaurilor abia în urmă cu câţiva ani, întrucât femelele au un rezervor special de calciu pentru a ajuta la formarea cojii de ou.

Este foarte probabil ca dinozaurii să fi avut cloacă, precum în cazul majorităţii păsărilor şi reptilelor – orificiu unic pentru urinare, defecare şi reproducere. Este posibil, de asemenea, ca masculii să nu fi avut penisuri, deci, ca şi unele păsări, să se reproducă prin împroşcarea spermei dintr-o cloacă în alta. Ornitologii moderni numesc acest proces “sărutul de cloacă”.

În rest, paleontologii pot doar să ghicească poziţiile de împerechere, durata şi comportamentul. Nu este exclus nici să fi existat un ritual de curtare. Anul trecut, un grup de paleontologi au arătat că aripioarele de pe spatele pterosaurilor şi pelicozaurilor aveau doar scopul de a atrage masculii.

Din păcate, se cunoaşte foarte puţin despre mărimea altor părţi, mai intime, ale dinozaurilor. Raportul dintre dimensiunea corpului şi mărimea penisului variază atât de mult în regnul animal, încât e greu de dedus dimensiunea penisului dinozaurului. Unele raţe, de exemplu, au o lungime de câteva zeci de centimetri, dar au un penis de aproximativ 17 centimetri. Pe de altă parte, crocodilii cresc până la 4 metri, dar au un penis de 10 centimetri. Aşadar, dacă aplicăm aceste proporţii la un dinozaur de 12 metri, putem deduce că putea avea un penis de între 25 de centimetri şi 3 metri.

Foto: Reuters

Sursa: Slate

Cititi si:

Recifele de corali ar putea disparea pana in 2050

10 metode de a alefe sexul copilului

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger