Cum explică neurologii succesul lui Shakespeare

2

Shakespeare e unul dintre puţinii scriitori apreciaţi de oameni din culturi şi civilizaţii diferite, de la o generaţie la alta, fără întrerupere, indiferent de schimbările prin care a trecut lumea. Acestui fenomen i s-au dat mai multe explicaţii şi acum a venit şi rîndul neurologiei să contribuie.

În 2006, profesorul Philip Davis de la Universitatea din Liverpool a început să studieze efectele textelor lui Shakespeare asupra creierului. Davis a testat cu ajutorul scannerelor reacţiile cerebrale la inovaţiile literare shakespeariene.

Cercetătorul a folosit fraze în care Shakespeare s-a jucat cu sintaxa, construind formulări noi, surprinzătoare. RMN-ul a arătat că acest tip de fraze produc răspunsuri neurologice puternice, în special în cortexul de asociaţie vizuală, regiunea activată de stimuli vizuali, numită şi „ochiul minţii”.

Frazele lui Shakespeare au capacitatea de a creşte nivelul de atenţie, de a provoca uimire. Plăcerea jocului cu limbajul nu explică însă complet succesul lui Shakespeare, aceasta fiind caracteristică a mai multor autori. Ceea ce a adus nou bardul englez a fost să „inventeze” interioritatea psihologică, să le dea personajelor şi această dimensiune.  O altă explicaţie a succesului său e că Shakespeare nu s-a mulţumit să fie un scriitor elitist sau doar popular, a reuşit să comunice cu toate mediile sociale, se adreseze şi publicului needucat şi aristocraţiei, reuşind să-i fascineze în aceeaşi măsură.

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: TOTB.ro - Arta declanşează aceeaşi plăcere ca atunci când ne îndrăgostim » Think Outside the Box

  2. Pingback: Antropologii caută să afle dacă Shakespeare se spărgea cu muguri

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger