Cum este afectata Terra de geoingineria umana

10

INDONESIA-CORALREEFS/

Oamenii de stiinta se dau peste cap sa gaseasca solutii prin care geoingineria ar putea lupta cu incalzirea globala. Omul se foloseste insa de multa vreme de aceasta pentru a devasta planeta.

“Homo sapiens a devenit de la aparitia sa o forta a naturii care rivalizeaza cu fortele climatice si geologice”, scriau oamenii de stiinta Erle Ellis si Navin Ramankutty intr-o lucrare publicata acum doi ani in “Frontiers of Ecology”. “Fortele umane le depasesc azi pe celelalte doua in majoritatea zonelor de pe Terra”, continua acestia.

Revista Wired a facut un inventar al modalitatilor prin care omul a intervenit direct de-a lungul timpului asupra ecosistemului, transformandu-l ireversibil.

Drenarea raurilor
Toate apele proaspete din rauri, lacuri si din stratul acvifer – ape numite de oamenii de stiinta “albastre” – sunt folosite de om in proportie de o treime an de an. Un sfert din bazinele raurilor de pe Terra raman fara apa inainte sa se verse in mare.

La scala locala, aceasta influenta umana are efecte dramatice asupra modului in care clima se modifica. Lantul de baraje de pe fluviul Yangtze din China duce la scaderea temperaturilor in zona, care antreneaza, la randul lor, o reducere a cantitatii de precipitatii. Secarea Marii Aral din Kazakhstan a condus la temperaturi mai ridicate vara, la secete si la geruri pe timpul iernii.

Pamantul pictat in negru
In peste 500 de milioane de case, in special din Asia si Africa, sobele alimentate cu carbune sau cu lemn produc o cantitate enorma de particule, denumite “carbon negru”, ce ajung in atmosfera. Acestea formeaza un strat ce absoarbe caldura. Se estimeaza ca jumatate din cresterea cu 15 grade Celsius a temperaturii arctice din ultimul secol se datoreaza poluarii cu carbon negru. Aceleasi particule sunt responsabile pentru topirea ghetarilor din Himalaya si ameninta rezerva de apa a sute de milioane de oameni.

Ferma infinita
Aproximativ 12% din suprafata de uscat de pe Terra este folosita azi pentru culturi agricole. Desi unele consecinte ale acestei agriculturi intensive sunt greu de prezis, defrisarile din Amazon, de exemplu, dau peste cap ciclurile regionale de evaporare si condensare. Acest lucru risca sa transforme intreg Amazonul intr-o savana, iar temperatura globala va creste fara doar si poate. Tot agricultura contribuie la injectarea unor cantitati imense de nitrogen si fosfor in suprafetele arabile.

Jefuirea coralilor
Cea mai dramatica dintre extinctiile produse in acest moment pe glob este cea suferita de corali, adevarata padure ecuatoriala pentru oceane si gazda pentru multe ecosisteme subacvatice. Din cauza poluarii, a schimbarii climatice, a pescuitului excesiv si a acidificarii oceanelor, un sfert dintre recifurile de corali au disparut din oceanele Terrei in ultimii 50 de ani. O treime din speciile ce vietuiesc in preajma coralilor sunt, de asemenea, in pericol.

Revolutia de plastic
Peste 60 de milioane de tone de plastic sunt produse an de an. In doze mari, plasticul da peste cap sistemul endocrinologic al animalelor, cauzeaza cancer si altereaza reproducerea. Natiunile Unite estimeaza ca pe fiecare 10.000 de metri patrati din suprafata oceanelor se inghesuie 47.000 de bucati de plastic.

Foto: Reuters

Tags:



10 comentarii

  1. Este timpul ca la nivel planetar sa se instituie reguli de supravietuire acceptate si respectate unanim. De exemplu ar trebui instituite reguli pentru:
    – evolutia demografiei
    – aplicarea geoingineriei (cu efectele prezentate in articol)
    Sint incercari asemnatoare privind gazele cu efect de sera. Trebuie extinse.

  2. Numai imbecilii facuti in scolile din ultimii 30 de ani pot crede asemenea gogorite! Daca tragem vanturi incalzim atmosfera, daca ne c..cam facem planeta mai grea si cadem de pe ea, daca ne pi..sam crestem volumul fluviului! Prostii demne de Antena3! Bai boilor, furnicile din Bucuresti produc mai mult CO2 decat produce omul prin industrie, respirat, agricultura la nivelul intregii Europe!!! Voi sunteti convinsi de ineptia conform careia daca chinezii ar sari toti deodata ar scoate Terra de pe orbita! Si marmota impacheta…..si planeta Nibiru trecea…annunaki l-au asasinat pe Kennedy…..

  3. Misoginelule, esti un idiot.
    Este adevarat ca impactul omului este uneori exagerat dar de aici si pana la gogorite este cale lunga. Cat despre ce ai spus despre furnici, o asemenea ineptie nu merita comentarii.

    In alta ordine de idei, nu inteleg declaratii de genul ‘Terra este in pericol’. Planeta in general si biosfera in special nu sunt in pericol. Au fost nenumarate crize, in cele 2-3 miliarde de ani de cand exista viata, mult mai profunde decat impactul speciei umane.

    Problema reala este alta. Distrugem aceste ecosisteme uitand ca facem parte din ele, ca specie. Astfel, in ritmul acesta, ne pavam drumul spre extinctie. Prin urmare, noi, oamenii, suntem in pericol, nu Terra.

    Mai devreme sau mai tarziu, vom disparea si, oricat am distruge pana atunci, planeta se va autoregla si se va regenera.

  4. “cresterea cu 15 grade Celsius a temperaturii arctice din ultimul secol…”

    Va rugam frumos, dati sursa informatiilor inainte sa scrieti asa ceva, si inainte sa va impachetati bermudele pentru plaja la polul nord. Ar fi indicat si sa incercati sa va ganditi daca are sens sau nu informatia pe care o preluati, nu doar sa o aruncati acolo, ca va faceti de ras.
    Ah, inainte sa plecati in expeditie verificati ce au patit si altii:

    http://wattsupwiththat.com/2009/08/19/rescue-me-another-polar-expedition-trapped-in-ice/

  5. planeta a trecut mereu prin sincope dramatice.Ceea ce face omule o intepatura de tintar,in raport cu marile cataclisme cu multiple si ascunse-pentru noi-cauze.Regretabila,in conduita umana,este sipsa respectuluiu de sine.Amputea avea grija de ceea ce lasam in urma.Oricum,cativa vulcani seriosi ne pot trece in nefiinta mai usor decat funinginea citata mai sus,provocata de activitatea noastra.Sa indragim Planeta,s-o respectam ca peantica GEEA.Cat despre protectia ei ,e o gluma;ne scuipa usor in neant,ca un bidiviu naravas,oricat jar i-am aduce ,precum calului din basme,intru captatio benevolentiae!

  6. e o moda azi sa “salvezi planeta”.
    acum 40 de ani erau alte mode, “salvam lumea” (humanitatea), intre timp ne-am plictisit sa mai salvam oameni (e mai simplu sa-i lasam sa moara sau sa-i..) si ne doare de broaste testoase, corali, muste, …

    e atat de usor sa scrii enormitati cu incalzirea globala; i
    arna asta a fost mai grea in Europa, am auzit mai putin pitpalaci pe tema asta..

    • tu poti sa fi de moda veche si sa slavezi doar oamenii. Eu pana atunci salvez si oamenii fara aparare precum si intreaga planeta, animale fara aparare.

    • tu poti sa ramai ignorant aliodor. Nu te pune nimeni la treaba. Momentan tine de morala.
      La treaba vor trece copiii sau nepotii tai/mei cand vor bea apa ce contine pipi si clor de 10 ori mai mult ca si acum.

  7. Pingback: Tweets that mention Cum este afectata Terra de geoingineria umana » Think Outside The Box -- Topsy.com

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger