După epoca de aur, când Houtong era unul dintre principalele centre de extracție a cărbunelui din Taiwan, orășelul a căzut în bine cunoscuta paragină și dizgrație de care au parte numeroase așezări industriale. De la câteva mii de locuitori, Houtong a ajuns să adăpostească doar câteva sute, însă ceva avea să schimbe soarta acestui loc lovit de abandon: pisicile.
Declinul de care a avut parte orășelul taiwanez a început în anii 70, când industria mineritului și-a luat mâinile de pe această așezare. În 2008 însă un semn de schimbare și-a făcut loc în rutina prăfuită a locului, când un iubitor de pisici, autointitulat pe internet Palin88, a organizat câte evenimente de fotografie specializate pe pisici undeva în Houtong. Imaginile rezultate s-au bucurat de un val extrem de mare de simpatie din partea felinofililor, care au început treptat să facă pelerinaje în fostul oraș industrial, pentru a admira și fotografia pisicile care dăduseră buzna în zonă. De atunci, așezarea și-a căpătat numele de Satul Pisicilor sau Mecca Pisicilor, intrând în compania selectă a altor repere turistice de pe harta pasionaților de pisici, alături de Insula Pisicilor din Japonia sau Muzeul Pisicilor din Kuching, Malaezia.
Anual, pisicile maidaneze din Houtong atrag mii de turiști în zonă, care vin din toate colțurile lumii pentru o doză consistentă de feline. Desigur, magazinele de suvenire au înflorit în acest paradis pisicesc, oferind amatorilor cam orice obiecte cu motive torcătoare, de la poșete cu pisici, până la gustări sub formă de pisici. Totodată, localnicii au învățat cu acest prilej să fie foarte grijulii cu pisicile, singurele care le oferă acum șansa de a scoate un ban. Reversul medaliei vine însă din partea altor taiwanezi, care vin să-și abandoneze patrupedele aici, ceea ce a dus la o creștere extrem de accelerată a populației de pisici care, în ciuda muncii voluntarilor de a le vaccina, pot duce la o explozie de boli infecțioase.
Sursa și foto: Oddity Central