Curtea Supremă a SUA se pregăteşte să asculte, săptămâna viitoare, argumentele pro şi contra legalizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex, o chestiune care a stârnit un mare interes public pe continentul american, dar nu numai acolo. Potrivit unei analize realizate de publicaţia Live Science, opinia publică deja se situează de partea “pro legalizare”.
Potrivit unui sondaj prezentat în presa americană, 58% dintre americani sunt în favoarea legalizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex, faţă de 37% în anul 2003. Această schimbare de opinie este spectaculoasă, consideră presa americană, comparativ cu alte subiecte de pe agenda publică – spre exemplu, părerea americanilor în legătură cu avortul s-a modificat extrem de puţin faţă de anii 1970. În cazul căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, consideră Live Science, schimbarea de opinie vine, cel mai probabil, din lobby-ul public şi vizibilitatea în creştere a comunităţii LGBT din America; dar, notează publicaţia, noţiunea de căsătorie în sine s-a modificat, iar rolurile cândva definite clar drept ale „soţului” şi „soţiei” s-au schimbat şi ele, odată cu societatea.
„Societatea este acum organizată mai mult pe neutralitatea de gen. Ţine de fiecare cuplu să îşi negocieze (şi cum îşi negociază) rolurile în cadrul parteneriatului şi îndatoririle. De asta este acum mult mai uşor pentru un cuplu heterosexual să spună: Asta este situaţia la noi, de ce nu ar fi şi în cazul cuplurilor de acelaşi sex?”, explică Stephanie Coontz, director al Research Council on Contemporary Families şi autoare a cărţii „Marriage: A History” (2005). Toleranţa opiniei publice în ceea ce priveşte persoanele gay şi lesbiene a crescut considerabil în ultimii ani. Generaţiile născute după 1980 susţin în proporţie de 70% căsătoriile între persoane de acelaşi sex, mai arată statisticile; generaţiile 1965 – 1980, în proporţie de 49%, generaţiile 1946 – 1964, în proporţie de 38%, în vreme ce generaţiile 1928 – 1945, în proporţie de 31%. Diferenţa, spun analiştii, este făcută de vizibilitatea tot mai mare a comunităţii LGBT. Întrebate de centrele de cercetare ce anume le-a făcut să îşi schimbe opinia înspre a favoriza căsătoria între persoane de acelaşi sex, persoanele în cauză (care aveau înainte o opinie anti-căsătoriei de acest tip) au recunoscut că au cunoscut o persoană gay şi relaţia personală dezvoltată cu aceasta i-a făcut să îşi modifice atitudinea.
Inclusiv unii politicieni americani au ajuns să susţină public căsătoria între persoane de acelaşi sex când copiii lor au mărturisit că sunt gay. Alte persoane spun că pur şi simplu şi-au deschis mintea în legătură cu acest subiect, chiar dacă nu au cunoscut direct pe cineva din comunitatea LGBT, iar o parte dintre cei chestionaţi susţine că legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex este ceva inevitabil; există şi persoane care optează „pro” doar pentru că cred în dragoste, fericire şi în faptul că autoritatea statului nu ar trebui să se implice în deciziile care privesc relaţiile dintre două persoane, indiferent de sexul lor. Un aspect important este şi faptul că întreg conceptul de mariaj s-a modificat, mai ales odată cu evoluţia drepturilor câştigate de femei în societate. Dreptul de contracepţie a fost câştigat în instanţă, în SUA, în 1965; în anii 1950, reproducerea asistată era asociată adulterului, iar copilul rezultat în urma procesului este considerat ilegitim.
Încetul cu încetul, însă, legislaţia s-a schimbat, iar căsătoriile au devenit tot mai puţin o problemă legată de gen. Au scăzut aşteptările legate de procreere în cazul cuplurilor căsătorite, iar tehnologiile moderne de procreere sunt acceptate şi utilizate tot mai mult. Altfel spus, nu cuplurile de acelaşi sex au schimbat conceptul de căsătorie, ci cuplurile heterosexuale. Argumentele pro şi contra căsătoriei între persoane de acelaşi sex vor fi ascultate de judecătorii Curţii Supreme americane marţi şi miercuri, săptămâna viitoare, urmând să ia, ulterior, o decizie îndelung aşteptată atât de susţinătorii, cât şi de oponenţii căsătoriei între persoane de acelaşi sex.
Sursa şi foto: Live Science