Ştiinţa a reuşit să reconstruiască faţa unei femei care a trăit pe planetă în urmă cu aproximativ 18.000 de ani, poreclită “The Hobbit” (Hobitul) din cauza staturii sale mici, de numai un metru. Scheletul acesteia a fost descoperit în 2003, în peştera Liang Bua din insulele indoneziene Flores.
„Nu este neapărat drăguţă, dar cu siguranţă are o figură distinctă”, spune antropologul Susan Hayes, cercetător principal în cadrul Universităţii Wollongong, New South Wales, Australia. Ea este cea care a reuşit să recompună portretul femeii, bazându-se pe structura osoasă a feţei şi pe informaţiile oferite de rămăşiţele găsite. „Numele” ştiinţific al femeii este Homo floresiensis şi se pare că avea 30 de ani când a murit. De când a fost descoperit acest schelet, oamenii de ştiinţă au dezbătut ipoteza ca „hobitul” să reprezinte, în fapt, o specie dispărută din familia oamenilor.
Criticii teoriei au susţinut, însă, că rămăşiţele puteau să aparţină unei persoane suferinde de o anumită incapacitate de dezvoltare fizică şi psihică (microcefalie), care ar fi făcut-o să aibă statură mică, un cap mic şi handicap mental. În 2007, însă, un studiu a relevat faptul că creierul hobitului era o treime din creierul omului modern şi că nu prezenta caracteristicile specifice microcefaliei în acele zone ale creierului unde acestea ar fi trebuit să rămână marcate. Faţa femeii hobit a fost pentru prima dată dezvăluită la Conferinţa Arheologică a Australiei, care are loc în perioada 9 – 13 decembrie la Universitatea Wollongong. „Mi-a luat mai mult decât anticipam să îi aproximez faţa, cu dureri de cap pe traseu, dar sunt mulţumită atât de metoda dezvoltată pentru a obţine acest rezultat, cât şi de rezultatul final”, a declarat antropologul Susan Hayes.
Sursa şi foto: Live Science