Cum arată un BigMac după patru luni

21

Cum scriam și în articolul în care TOTB v-a descris trei produse de fast food la o lună după ce au fost cumpărate, sunt înnebunit după hamburgerii de vită de la Mac și după crispy strips-urile de pui de la KFC. Așa că am fost încântat să aflu că McDonald’s a pornit un program de ecologizare a produselor sale, în colaborare cu WWF. Dar tot atunci mi-am amintit că pe masa mea din bucătărie încă șade, fără a se face simțit, meniul BigMac cumpărat acum patru luni. Să vedem cum arată.

de Ionuț Dulămiță

Arată exact așa cum se vede în poza de mai sus. Nealterat vizual. La o lună după ce l-am cumpărat, ingredientele se uscaseră şi deveniseră tari ca piatra. Doar castraveţii şi salata prinseseră pe alocuri o tentă verzuie pronunţată, ca mătasea broaştei, și se lipiseră de pereții chiflei, ca niște rămășițe fosilizate. Restul arătau neschimbate, doar puţin micşorate după uscare. Carnea şi cartofii miroseau a rânced doar dacă îmi apropiam nasul de ele. Atunci m-am încumetat să mușc din cartofii prăjiţi, care aveau doar un gust uleios, fără urmă de savoare şi se spărgeau uşor între dinţi. Am gustat şi din carne imediat după şi nu mi s-a întors stomacul pe dos. Avea consistenţa unui biscuite de ovăz şi un gust sintetic, uleios, dar unul care aducea a carne de oaie, uşor piperat, deși carnea ar fi trebuit să fie, din câte știam, de vită. Era un gust rău, dar nu unul clasic de carne stricată, din care avusesem ocazia să degust în facultate.

După alte trei luni, lucrurile nu s-au schimbat deloc, după cum puteți vedea mai jos. Am lăsat meniul în același loc. În continuare, nu emană nici un miros – nu știu gustul cum e, nu m-am încumetat să mai mușc din carne sau din cartofi – și am ajuns să-l percep ca pe un obiect decorativ integrat în spiritul unei bucătării. În primele trei săptămâni ale micului nostru experiment domestic, în bucătăria mea a fost cald. Am dat caloriferul la maxim înainte să opresc repartitorul pentru a face economii la factură și a rămas așa de atunci. Produsele au stat în același loc, la temperatura camerei, care a fluctuat în funcție de vremea de afară. La nivel general, bucătăria a fost răcoroasă.

Cum spuneam și data trecută, cu siguranţă voi consuma în continuare produse de la McDonald’s, însă m-aş simţi mult mai bine dacă aş şti că vor putea naşte şi ele monştri organici la fel ca fasolea bătută pe care am lăsat-o două luni pe balcon în timpul facultăţii şi care s-a umflat şi a fost acoperită de trei straturi de mucegai de culori diferite. S-au alterat îngrozitor chiar și produse pe care le-am ținut mai puțin de o lună în frigider. Sper ca noua inițiativă de sustenabilizare, despre care puteți citi aici, să nască produse ușor alterabile, să am și eu impresia că mănânc ceva care a fost odată viu.

Meniul Big Mac, imediat după ce l-am cumpărat

După o lună

După patru luni

Citiți și:

McDonald’s se ecologizează cu ajutorul WWF

Se strică sau nu produsele de tip fast-food?

Tags:



21 de comentarii

  1. Bun perimentul dar trebuia sa mentionezi si temperatura de-a lungul celor 4 luni, ca daca era frig … se pastrau ca noi, daca era cald era accentuat procesul de descompunere al produselor.

    • Ionut Dulamita on

      Am explicat conditiile de temperatura in primul articol – Se strica sau nu produsele de fast food. Pentru o perioada foarte scurta de timp, circa doua saptamani, a fost cald pentru ca a fost caloriferul pornit. Apoi am oprit caldura de la repartitor si a ramas asa pana in momentul de fata. Intr-adevar, ar fi trebuit sa mentionez asta in postarea de acum. Voi completa imediat. Produsele au stat in acelasi loc in tot acest timp, pe masa de bucatarie, la temperatura camerei, care a fluctuat in functie de vremea de afara. Nu mi-am propus un experiment stiintific, ci unul domestic, pe care il poate incerca fiecare dintre noi in conditii diferite de temperatura.

      • cat a fost umiditatea relativa?
        Eu suspectez ca in cele 2 saptamani cat a fost pornit caloriferul a fost uscat si a iesit cam toata apa din mostra. De asta nu a mai facut mucegai.

    • Ionut Dulamita on

      De mentionat mai e ca am lasat multe produse in frigider de-a lungul vremii, pe perioade lungi, care s-au alterat ingrozitor. Cea mai vie amintire e legata de niste pulpe de pui insotie de amestec mexican, pe care le-am tinut aproape o luna in frigider, si pe care am fost nevoit sa le arunc cu tot cu oala.

  2. Bai, sinteti incredibili de prosti !… Pai cum altfel credeati ca va arata asa ceva (mancarea, in general) dupa o luna ?!?!? Sau credeti ca alt fel de mincare ar fi aratat mai bine ?!?!? Voi sinteti platiti pt prostiile astea, nu ?!

  3. O mica observatie:trebuiie avut in vedere ca pentru descompunerea materiei moarte trebuie indeplinite citeva conditii (esentiale): temperatura, umiditate, compozitie chimica. Daca nu se respecta aceste conditii (prea frig, prea uscat, prea sarat, etc) materia nu se mai descompune.
    In cazul exeprimetului prezentat mai sus e posibil ca produsele sa se fi uscat prea repede (de aceea u s-au mai descompus).
    Pentru a fi mai relevant sugerez (de exemplu) sa se puna linga bigmac si o pottie de cartofi prajiti facuti in casa (cu cartofi din piata, de exemplu) si sa se constate ce se intimpla in timp cu ambele probe.

  4. hehehe, mi-am adus aminte de un clip vechi.
    Am dat search dupa “big mac decaying” apoi “happy meal project”, “big mac not rotting” , “big mac not rotting compared to normal burger” si ta-daaa: trebuia sa caut “why you should NOT eat MCD food”
    iote filmul:
    http://www.geeksaresexy.net/2007/06/14/why-you-should-not-eat-mcdonalds-food/

    interesant e ce gasim prin cautarile astea (cam multe rezultate care duc la una si aceeasi concluzie – asta am zis-o pt. “detractori”):
    http://www.huffingtonpost.com/2010/11/05/mcdonalds-happy-meal-photos-6-months_n_761364.html#s155972

    http://aht.seriouseats.com/archives/2010/11/the-burger-lab-revisiting-the-myth-of-the-12-year-old-burger-testing-results.html

    http://news.yahoo.com/s/yblog_upshot/20101012/bs_yblog_upshot/mcdonalds-happy-meal-resists-decomposition-for-six-months

    @mary, sintem!
    si prosti si platiti :p

  5. Am vazut de mai multe ori pe diverse site-uri teste de acest gen cu rezultate asemanatoare si am ajuns sa ma intreb : daca majoritatea produselor McDonald’s dau acelasi rezultat,de ce nu se fac niste teste chimice???E clar ca ceva nu e in regula…

  6. Pingback: Cum arata un BigMac dupa 4 luni

  7. Din pacate experimentul nu prea are nici o valoare. Nu spun asta pentru ca as fi fan fastfood. Din contra! Nu consum ‘plasticuri de astea’
    In primul rand nu s-a folosit si o mostra de control, De ex o friptura din carne bio si o chifla bio care s afie puse langa. Ca sa vedem diferenta.
    Apoi, cel mai mult conteaza umiditatea relativa a aerului! Daca este sub 50-60% mucegaiurile nu cresc. Probabil ca experimentl a fost facut iarna cand umiditatea reativa intr-un apartament incalzit este redusa – cu atat mai redusa cu cat e mai frig afara. Incercati in mai-Iunie, in perioada ploilor acelasi experiment

  8. ORICUM NU CUMPAR NICIODATA DE LA MCDONALDS, RAPORTUL CANTITATE-CALITATE-PRET ESTE DEPLORABIL SI CINE STIE CE CHIMICALE MAI BAGA AIA IN MANCARE!

  9. Pingback: TOTB.ro – Cum arată un BigMac după patru luni » Think Outside the Box | Radio Aquila Giurgiu | mereu surprinzator

  10. serios?dar ati luat si legume din afara rosii ,cartofi,castraveti sa vedeti cat tin fara sa se strice?o rosie de samanta romaneasca cultivata natural rezista cel mult o saptamana,rosiile din afara rezista cateva luni,atunci de ca va mai mirati de aceste produse de fast-food

  11. Pingback: Megromlik vagy sem a mekis hamburger négy hónap alatt? » Think Outside The Box

  12. Pingback: McDonald’s promite Happy Meal-uri mai sănătoase

  13. Pingback: VIDEO Cum arată un hamburger de la McDonald’s, vechi de 14 ani | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger