Cum arată sistemul de operare pentru computere din Coreea de Nord

0

Doi cercetători de la o companie germană de IT au realizat cea mai amănunțită cercetare de până acum a sistemului de operare pentru computere dezvoltat de Coreea de Nord, Red Star OS, care denotă un nivel ridicat de paranoia și invaziune asupra utilizatorilor, scrie The Guardian. Sistemul ilustrează provocările cu care se confruntă guvernarea din Phenian în încercarea de a îmbrățișa beneficiile informaticii și pe cele ale internetului și de a păstra în același timp un control strict asupra ideologiei și culturii pe care le promovează.

Florian Grunow și Niklaus Schiess, de la compania germană ERNW, care au descărcat softul de pe un site din afara Coreei de Nord și i-au studiat codul în detaliu, spun că sistemul de operare nord-coreean este o copie palidă a celor occidentale. Coreea de Nord, care are un sistem de intranet rudimentar ce nu se contectează la rețeaua globală de internet (world wide web), dar permite accesul la instituții media de stat și la unele site-uri aprobate oficial, își dezvoltă propriul sistem de operare de mai bine de un deceniu.

Ultima versiune, scrisă prin 2013, este bazată pe o versiune de Linux numită Fedora și se apropie de sistemul OSX al Apple, spre deosebire de versiunea anterioară, care aducea cu Windows XP. Alegerea se poate datora faptului că liderul țării, Kim Jong-un, a fost fotografiat, la fel ca tatăl său, în prezența unor Mac-uri. Cu toate acestea, sistemul are multe componente unice, inclusiv o versiune proprie de criptare. „Este vorba de un sistem de operare dezvoltat al cărui cod este în mare parte controlat”, a spus Grunow, ceea ce înseamnă că se caută să se evite compromiterea lui de către servicii secrete.

„Probabil că este puțină frică în spate”, a explicat Grunow. „Se poate ca ei să vrea să fie independenți de alte sisteme de operare pentru că le e frică de uși secrete (informatice)”, care le-ar permite altora să-i spioneze. Red Star face dificilă orice tip de modificare; dacă, de exemplu, un utilizator vrea să modifice funcțiile de bază, cum ar fi dezactivarea antivirusului sau a firewall-ului, computerul afișează un mesaj de eroare sau se restartează singur. Totodată, sistemul poate monitoriza și schimbul secret de muzică, filme și documente scrise dintre utilizatori. În Coreea de Nord, acestea sunt transmise de la o persoană la alta prin intermediul stick-urilor USB sau al cardurilor de memorie, guvernul neputând afla astfel de unde provin. Red Star tag-uiește însă orice documente sau fișier media de pe computer și de pe orice dispozitiv USB care îi este atașat, ceea ce înseamnă că toate fișierile pot fi depistate.

Cercetătorii germani spun că nu au nicio idee câte computere rulează în prezent pe baza acestui sistem de operare. Utilizarea computerelor personale este în creștere în Coreea de Nord, însă vizitatorii care ajung acolo spun că majoritatea aparatelor funcționează în continuare pe bază de Windows XP, un sistem vechi de 15 ani. Specialiștii spun despre noul sistem de operare nord-coreean că reflectă eforturile guvernării de a-și îmbunătăți procedurile de supraveghere și securitate pentru a răspunde noilor tipuri de tehnologie și surse de informații. El nu prezintă însă abilitățile de atac cibernetic de care a fost acuzată Coreea de Nord. „Se pare că au încercat doar să construiască un sistem de operare pentru ei și să se le asigure utilizatorilor un set de aplicații de bază”, a spus Grunow. Acestea includ un editor de text, un calendar și o aplicație pentru compus și transcris muzică.

Pe lângă Coreea de Nord, Cuba și-a construit și ea propriul sistem de operare, National Nova, iar China, Rusia și alte țări au încercat la rândul lor să facă asta.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger