Cum arată creierul pe ciupercuţe magice

0

Ciupercile halucinogene fac ca anumite regiuni ale creierului care nu comunică de obicei între ele să creeze noi conexiuni, scrie FastCoExist. Cercetătorii de la Colegiul Imperial din Londra le-au administrat psilocibină, substanţa activă a ciupercuţelor magice, participanţilor la un studiu, 15 la număr, şi au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică funcţională pentru a le analiza creierul. Rezultatele arată că un creier tripat este hiperconectat în comparaţie cu unul normal.

 

 

Dacă studiile cerebrale clasice s-au axat pe anumite zone ale creierului, cercetătorii londonezi au examinat reţelele din interiorul lui, conexiunile dintre anumite părţi ale creierului. Concluziile lor au fost surprinzătoare: “Rezultatele noastre arată că, sub influenţa ciupercilor magice, regiuni cerebrale care nu funcţionează împreună în mod normal încep dintr-odată să comunice, participând la acelaşi proces cognitiv, iar noi credem că asta poate explica cel puţin o parte din aspectele experienţeli psihedelice”, spune neurobiologul Paul Expert, co-autor al unui articol în care au fost publicate rezultatele cercetării. Acestea îi ajută pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine atât cum funcţionează creierul, cât şi modul în care droguri ca psilocibina ar putea fi folosite pentru tratarea depresiei.

Cercetătorii vor să extindă analiza şi la alte droguri, precum ketamina, LSD-ul şi MDMA-ul. “Ideea este să căutăm asemănări şi/sau diferenţe pentru a înţelege mai bine acţiunile acestor droguri la un nivel funcţional şi similiarităţile pe care la împărtăşesc cu anumite boli”. explică Expert. Ketamina, de exemplu, este considerată un model bun pentru schizofrenie, aşa ca analiza ei ar putea da naştere unor tratamente pentru boala psihică. “Trăim vremuri palpitante în care începem să conectăm ce se întâmplă la nivel microscopic – la cel al neurotransmiţătorilor – cu funcţii cognitive superioare”, mai spune neurobiologul. “Asta ne va ajuta să înţelegem şi să tratăm boli”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger