Cum ar putea fi salvaţi rinocerii cu ajutorul tehnologiei imprimării 3D

0

Pembient este un proiect de bio-tehnologie de tip start-up care îşi propune, ambiţios, să pună capăt braconajului rinocerilor într-un mod cu totul neobişnuit faţă de tot ce s-a încercat până acum. Scopul proiectului este de a îngenunchia o piaţă neagră de aproximativ 20 de miliarde de dolari şi de a salva, în acest fel, rinocerii de la dispariţie.

 

 

Pembient vrea să creeze reproduceri artificiale ale produselor obţinute din mediul vieţii sălbatice, precum cornuri de rinoceri sau colţi de elefant, cu ajutorul tehnologiei imprimării 3D. Practic, doritorii de corn de rinocer ar urma să primească o versiune scoasă la imprimantă a produsului, dar identică genetic cu cel din viaţa reală. Cornul artificial ar fi imposibil de deosebit faţă de cel real, promit autorii proiectului, atât din punct de vedere estetic, cât şi la capitolul greutate sau compoziţie genetică. Proiectul strânge fonduri pentru a se lansa în luna iunie a acestui an.

 

 

Teoria autorilor proiectului este că, dacă vor inunda piaţa cu produse artificiale, dar identice din punct de vedere genetic, preţurile vor scădea considerabil şi rinocerii nu vor mai fi o ţintă atât de profitabilă pentru braconieri. “Am făcut un sondaj şi am descoperit că 45% dintre utilizatorii de cornuri de rinocer ar accepta o variantă a produsului creată în laborator”, spune Matthew Markus, CEO al Pembient. “Spre comparaţie, doar 15% au spus că ar prefera cornul de bivol de apă, substitutul oficial al cornului de rinocer”, mai adaugă acesta.

 

 

În ultimii 40 de ani, 95% din populaţia de rinoceri a lumii s-a pierdut din cauza braconajului. Animalele sunt vânate pentru cornurile lor, evaluate, pe piaţa neagră din Asia, la până la 35.000 de dolari pe jumătate de kilogram. Cererea pentru acest produs, la fel ca pentru colţii de elefant, este generată de credinţele asiaticilor că pudra obţinută din el poate vindeca boli grave, precum cancerul sau atacurile cerebrale. Nu există dovezi medicale, ştiinţifice, care să susţină aceste credinţe, dar cererea este în continuă creştere pe piaţa neagră, în special pe continentul asiatic. Câtă vreme există cerere, braconierii vor continua să ucidă rinoceri.

 

Mai multe detalii despre ineditul proiect Pembient puteţi citi şi aici.

 

Sursa şi foto: UpWorthy

 

Puteţi citi şi:

Nepalul a găsit calea pentru a-şi salva rinocerii

60% din erbivorele mari ale lumii, ameninţate cu dispariţia din cauza oamenilor

Un vânător de elefanţi a fost ucis de elefantul pe care îl vâna

Ultimul mascul de rinocer alb din lume e păzit non-stop de paznici înarmaţi

În slujba celor care nu cuvântă: Oamenii care salvează urşi

O femeie, fost soldat în armata americană, vânează braconieri în Africa


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger